Prima pagină » National » S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici! Câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament
S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici! Câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament

S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici! Câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament

13 iun. 2024, 15:00, 1 ,
în National

S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici! Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli stricte. Asta se aplică și când vine vorba de patrupedele din locuință. Iată câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament.

S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici!

Legea este clară în privința numărului de animale de companie pe care le putem ține într-un apartament, cel mult doi câini sau două pisici.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări  și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete.”

Reguli stricte pentru cei care au animale de companie

Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie. Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.

O altă lege vizează și animalele fără stăpân. Animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat. Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

Comentarii
  • Legea este retrograda si antieuropeana. Daca 3 membri ai familiei se identifica a fi caini de pilda, inseamna da unul dintre ei va trebui dat afara 🙂

  • O lege strimbă și neclară !
    Ar fi trebuit exprimat numărul de animale în funcție de metrii pătrați ai apartamentului !, ce rase de animale , că e o diferență între 2 cihuahua și 2 dobermani , ar chestia asta cu fixx 2 cîini este o prostie , sa zicem că ai 2 căței pereche , de rasă , cu canisă , buletin , cu cip și tot ce trebuie , dacă Doamne ferește se înbulinează cățelușa deja ești pasibil de amendă drastică

  • Care lege? cea din Cluj? La Iasi avem H.C.L. nr. 54 din 28 februarie 2020:

    CAPITOLUL II
    Contravenții privind nerespectarea unui climat de ordine în municipiul Iași
    ….
    26. Se interzice creșterea de animale domestice (bovine, ovine, caprine, porcine, ecvidee, iepuri și păsări de curte) în intravilanul Municipiul Iași.

  • In Nicolina 1 vecinu creste cocosi care canta pe la 4 dimineata sub fereastra. Ce sa fac?

  • auzi prostii, Napolitano :))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *