Prima pagină » National » S-a dat lege pentru posesorii de mașini sau motociclete zgomotoase. Iată ce obligații au aceștia
S-a dat lege pentru posesorii de mașini sau motociclete zgomotoase. Iată ce obligații au aceștia

S-a dat lege pentru posesorii de mașini sau motociclete zgomotoase. Iată ce obligații au aceștia

15 aug. 2024, 08:00, 6 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-a dat lege pentru posesorii de mașini sau motociclete zgomotoase. Conform Codului Rutier, cei care au mașini sau motociclete care produc mult zgomot pot fi sancționați, dacă sunt prinși. Iată ce obligații au aceștia.

S-a dat lege pentru posesorii de mașini sau motociclete zgomotoase

Mulți șoferi sau motocicliști dețin vehicule care produc mult zgomot atunci când circulă pe drumurile publice. Unii fac chiar o modificare a sistemului de evacuare pentru ca mașina sau motocicleta lor să producă un sunet strident. Cert este că toți cei care dețin mașini sau motociclete modificate și zgomotoase pot fi sancționați de oamenii legii.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă.”, prevede un articol din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că aceștia riscă între 4 sau 5 puncte de amendă, deci o sancțiune de 660 lei sau 825 lei. În plus, poate fi reținut certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în cazul în care zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul.”, se mai precizează în Codul Rutier.

Sancțiuni drastice pentru cei care conduc vehicule zgomotoase

În momentul înmatriculării unui vehicul, se stabilește și care este nivelul de decibeli produs de acesta. Conform legii, mașina sau motocicleta respectivă nu are voie să producă un zgomot peste limita admisă. Poliția poate verifica oricând cu sonometrul un vehicul, pentru a stabili nivelul de decibeli al motorului. Dacă este mai mare, atunci poliția va reține certificatul de înmatriculare și va aplica șoferului sau motociclistului amenda contravențională. Pentru recuperarea talonului, posesorul vehiculului trebuie să remedieze problema zgomotului apoi să se prezinte la RAR pentru o inspecție tehnică.

De asemenea, o altă amendă se aplică șoferilor dacă aplică pe geamurile mașinii folie fumurie neomologată. Este permisă aplicarea de folii fumurii doar în ateliere autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Nu este permisă aplicarea de folii pe parbriz și pe geamurile laterale din față. Aceste folii fumurii sunt apreciate de către șoferi pentru protecția pe care o oferă împotriva razelor UV și pentru intimitatea pasagerilor. Cu toate acestea, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Foliile sunt permise pe geamurile din spate și pe lunetă, cu condiția ca acestea să aibă un grad ridicat de transparență. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă între 1.485 de lei și 3.300 de lei. În plus, poliția poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al vehiculului.

O altă sancțiune se aplică acelor conducători auto care circulă cu mașina murdară. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă. De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei. Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei.

Comentarii
  • Comunicati si primarului acest lucru, vis a vis de raly-urile ce le organizeaza in oras iar politia rutiera sa-si faca treaba.

  • Legi avem. Doar ca cei platiti de noi sa le aplice, dorm.
    Legea are si o lacuna: zgomotul emis de un vehicol (in miscare sau stationar) nu provine doar de la motor/evacuare. Sistemul audio poate depasi uneori nivelel de zgomot al evacuarii. Pentru meltenii de genul asta nu exista inca sanctiuni.

  • Costita de la cafeneaua din piata unirii circula de ani de zile cu cazanul plin de noroi si cei de la rutiera se fac ca ploua. Poate DANA o sa-i trezeasca la realitate.

  • Stati pe pacurari dupa ora 23 sa vedeti cum circula motoarele turate la maxim si faceti bani la buget.

  • Scârbe Ordinare!

    –Jurnalistule–poiția îi măsoară cu sonometrul zgomotul, câți decibeli trebuie să indice sonometru ca să fie sancționat scârba ordinară care poluiază fonic și tulbură liniștea celor din jur?

  • Cei cu motocicletele , te INEBUNESC DE CAP…SA NU MAI ZIC PE CEI CU COPII MICI…CU CARUCIOARE PE STRADA NU POTI MERGE CA VIN NISTE NEBUNI CU MOTOCICLETE …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *