S-a dat lege pentru pietoni! Încălcarea regulilor de circulație de către pietoni pe drumurile publice este penalizată cu amenzi ce variază între 330 și 495 de lei. Pietonii trebuie să fie atenți când trec de pe o stradă pe alta, iar regulile stabilite nu sunt doar simple recomandări. Iată ce nu au voie să facă pietonii atunci când circulă pe drumurile publice.
S-a dat lege pentru pietoni!
Pietonii care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice vor fi și ei sancționați, la fel ca șoferii care nu țin cont de regulile rutiere. O abatere frecventă a pietonilor este traversarea prin locuri nepermise. Traversarea străzii în mod neregulamentar se referă la trecerea pe drum în afara zonelor desemnate pentru pietoni sau atunci când semaforul nu permite trecerea. Trecerea neregulamentară reprezintă și o încălcare a legii care se pedepsește conform legislației din România.
„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.
Codul Rutier în vigoare stabilește pentru pietonii care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice o amendă echivalentă cu două sau trei puncte de penalizare, în funcție de gravitatea încălcării. Prin urmare, încălcarea regulilor de circulație de către pietoni pe drumurile publice este penalizată cu amenzi ce variază între 330 și 495 de lei.
De asemenea, pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere. Iar pedepsele nu sunt de neglijat. Pietonii agresivi riscă amenzi drastice, iar în unele cazuri pot face închisoare. Înainte de a traversa, pietonul e obligat să se asigure că șoferii au observat intenția sa și să aștepte până când toate vehiculele se opresc pentru a-i permite trecerea. Pietonii care lovesc mașinile sau alte vehicule cu piciorul, palma sau cu orice alt obiect, pot fi acuzați de distrugere. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar. Chiar dacă un șofer încalcă legea rutieră și nu acordă prioritate celui care traversează regulamentar, pietonii nu au voie să lovească mașina.
Ce interdicții au pietonii pe drumurile publice
Articolul 167 din regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice arată că pietonii nu au voie:
– să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
– să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
– să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafor;
– să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
– să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;
– să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
– să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.