Prima pagină » National » S-a dat lege pentru cei care vor să dețină un teren! Ce condiții trebuie îndeplinite
S-a dat lege pentru cei care vor să dețină un teren! Ce condiții trebuie îndeplinite

S-a dat lege pentru cei care vor să dețină un teren! Ce condiții trebuie îndeplinite

28 iun. 2024, 09:00,
BZI.ro, în National

S-a dat lege pentru cei care vor să dețină un teren! Proprietarii actuali ai construcțiilor edificate de fostele întreprinderi agricole de stat, fostele stațiuni de mașini agricole și fostele cooperative meșteșugărești pot solicita comisiei de fond funciar emiterea titlului de proprietate pentru terenurile aferente acestor construcții.

S-a dat lege pentru cei care vor să dețină un teren!

Cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot solicita titluri de proprietate. Acest demers necesită îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: solicitantul trebuie să demonstreze că deține proprietatea asupra construcțiilor, să înregistreze construcția în registrul agricol și să prezinte dovada plății impozitelor și taxelor aferente acesteia.

„În ciuda faptului că actuala lege privind fondul funciar a intrat în vigoare de mai bine de 30 de ani, este încă deficitară în gestionarea unor probleme punctuale, des întâlnite în practica judiciară, deoarece reglementarea terenurilor de sub clădirile aflate în proprietatea cooperativelor agricole de stat, fostelor staţiuni de maşini agricole, cooperativelor meştesugăreşti au fost omise din actul normativ.

Prin adoptarea acestui proiect legislativ am rezolvat această problemă, astfel încât proprietarii actuali ai construcţiilor sus menţionate, pot începe procesul de a deveni proprietari asupra terenurilor aferente acestor construcţii, îşi pot continua activităţile, de a accesa fonduri nerambursabile şi de a crea noi locuri de muncă.”, se menționează în proiectul de lege.

Reguli stricte pentru proprietari

Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care un alineat al Legii fondului funciar va fi modificat. Noua regulă implică și utilizarea terenurilor agricole situate în afara zonelor urbane pentru proiecte de interes public, finanțate din fonduri guvernamentale sau locale, cu beneficiari precum autoritățile și instituțiile administrației publice, prin intermediul Planului Urbanistic Zonal/Planului Urbanistic General sau în etapa de avizare pentru aprobarea acestor planuri care implică terenuri agricole situate în afara zonelor urbane.

O altă lege îi vizează pe cei care vor să cumpere un teren de la un vecin. În legislația actuală, conform Legii nr. 17/2014, dreptul de preempțiune este acordat doar vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă această inițiativă va fi adoptată, dreptul de preempțiune va reveni tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat. Dreptul de preempţiune este definit ca un beneficiu legal acordat unei persoane, denumite preemptor, de a cumpăra un bun cu prioritate faţă de alte persoane, la acelaşi preţ.

În cazul exercitării dreptului de preempțiune de către proprietarii de terenuri vecine, indiferent dacă terenul acestora se află în intravilan sau extravilan și indiferent de categoria de folosință a acestuia, prioritatea la cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan se stabilește astfel:

– proprietarul de teren agricol vecin care are hotarul comun cu latura cea mai mare a terenului supus vânzării;

– în cazul în care terenul supus vânzării are două laturi mari sau toate laturile egale, prioritate la cumpărarea acestui teren are proprietarul de teren vecin, tânăr fermier, care are domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național de cel puțin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare;

– proprietarii de teren vecin care au hotarul comun cu terenul supus vânzării, în ordinea descrescătoare a lungimii hotarului comun;

– în cazul în care latura mare sau una dintre laturile egale ale terenului supus vânzării are hotarul comun cu un teren situat pe raza altei unități administrativ-teritoriale, prioritate la cumpărarea terenului are proprietarul de teren vecin cu domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *