S-a dat lege pentru cei care au cont la bancă! Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis luni, 20 mai 2024, o decizie importantă care clarifică drepturile moștenitorilor de a accesa informații bancare ale rudelor decedate, protejate anterior de secretul bancar. Iată ce trebuie să știe toți românii.
S-a dat lege pentru cei care au cont la bancă!
Decizia ÎCCJ clarifică faptul că informațiile de natura secretului bancar pot fi divulgate la cererea titularului de cont, moștenitorilor acestuia, sau cu acordul expres al acestora., confrm noii legi care va fi publicată în Monitorul Oficial.
,,Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 20 mai 2024”, se precizează în noua lege.
Controversa a izvorât din lipsa unei interpretări unitare în jurisprudența națională, diferite instanțe având abordări divergente asupra accesului la datele bancare ale decedaților. În acest context, ÎCCJ a decis să unifice practica judiciară printr-o decizie ce va influența gestionarea moștenirilor și accesul la informații cruciale pentru finalizarea acestora.
„În interpretarea art. 113, alin. (2), lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct, de la data deschiderii contului bancar sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct.”, a anunţat luni, 20 mai 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Carduri bancare pentru nevăzători
Recent, o bancă din România a anunțat că va schimba cardurile clienților. Aceasta va fi prima prima unitate bancară ce adoptă cardurile cu funcții destinate persoanelor nevăzătoare. UniCredit este primul grup bancar care a adoptat un nou tip de card în 12 piețe și pentru toate cardurile sale. În cadrul parteneriatului său cu Mastercard, Grupul UniCredit înlocuiește tot portofoliul de carduri, și anume, cardurile de debit, credit și preplătite cu un nou design care include funcții pentru nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere.
Designul Mastercard Touch Card se bazează pe un sistem de zimți laterali, elemente tactile pentru a ajuta consumatorii să identifice cardul potrivit doar prin atingere. Zimțarea distinctă îi ajută pe clienții cu deficiențe de vedere să facă diferența între cardurile lor de plată. Cardul a fost creat pentru a susține independența persoanelor cu deficiențe de vedere în utilizarea online sau în magazin a cardului.
O altă lege vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.