Prima pagină » Actualitate » S-a dat lege în România! Ce se întâmplă cu banii cash și cardurile bancare
S-a dat lege în România! Ce se întâmplă cu banii cash și cardurile bancare

S-a dat lege în România! Ce se întâmplă cu banii cash și cardurile bancare

17 iun. 2024, 07:30,
în Actualitate

S-a dat lege în România! Este vorba de plata cu cardul, de aceea s-a propus ca ca toți comercianții care operează pe teritoriul României să fie obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Așadar, comercianți sunt obligați să aibă de la data de 16 iunie POS. Iată ce se întâmplă cu banii cash și cardurile bancare.

S-a dat lege în România!

Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți, inclusiv prevederi pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare de duminică, 16 iunie 2024.

Conform noii legi, persoanele fizice și juridice au obligația de a implementa și accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar. Aceasta include atât societățile comerciale, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale.

Mai mult, comercianții au posibilitatea de a oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, conform contractelor încheiate cu instituțiile acceptante. Aceștia pot acorda avansuri în numerar.

Magazinele trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind disponibilitatea acestui serviciu. Alături trebuie afișate și informații despre costurile asociate. Începând de duminică, 16 iunie 2024, a intrat în vigoare legea care obligă toate firmele să aibă şi să folosească POS.

Ce servicii vor asigura comercianții pentru clienți

Comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată. Avansul în numerar este evidențiat distinct pe bonul fiscal. El nu poate depăși suma de 500 de lei.

Tranzacțiile pentru avansul în numerar sunt tratate ca retrageri de numerar de la bancomate. Comisioanele aferente acestor tranzacții sunt stabilite conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe un comision de până la 1% din valoarea avansului acordat de la titularul cardului.

Sunt prevederi și în ceea ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indemnizații. Legea spune că, începând cu data de 16 iunie 2024, beneficiarii pot primi banii atât în numerar, cât și pe card. Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. O tendință este creșterea popularității retragerii de numerar în supermarketuri și alte magazine. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Scăderea numerarului nu este criticată doar de persoanele în vârstă, care nu au abilități digitale, ci și de cei care nu au conturi bancare.

Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Recent, au fost anunțate legi fiscale și de la UE pentru România. Legislaţia conţine dispoziţii privind vigilenţa sporită în ceea ce priveşte persoanele foarte bogate, cu o avere totală în valoare de cel puţin 50.000.000 euro, excluzând reşedinţa lor principală. Este vorba despre o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile în numerar, cu excepţia persoanelor fizice într-un context neprofesional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *