Recent, s-a dat lege în Parlament privind banala apă! Obligativitatea vizează toate restaurantele, barurile și cantinele din România. Legea prevede şi o regulă pentru companiile de catering. Măsura este obligatorie în toată România.
S-a dat lege în Parlament privind banala apă!
Inițiatorii unui nou proiect de lege care vizează apa au avut ca exemplu practica din țările europene. Legea a trecut marţi, 19 martie, de Parlament şi merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Obligativitatea vizează toate restaurantele, barurile și cantinele din România. Acestea vor trebui să le pună la dispoziţie apă potabilă clienţilor care vor solicita aşa ceva.
Nu sunt vizate doar aceste unităţi. Legea prevede şi o regulă pentru companiile de catering. Cei care vin să îşi ridice personal comenzile din locul unde este pregătită mâncarea trebuie să aibă la dispoziţie apă în locaţia respectivă, dacă o vor cere.
Aceasta nu este singura regulă nouă ce va apărea din 2024 în România.
Ce se întâmplă cu noul sistem de reciclare
În contextul implementării sistemului de garanţie-returnare (SGR), din 3 iulie 2024 va trebuie respectată şi o altă decizie privind sticlele de plastic ce conţin băuturi.
Aceste recipiente din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic. Se va aplica sticlelor din plastic cu orice tip de conținut. După implementarea sistemului SGR, în România sunt introduse noi schimbări pentru reciclarea plasticului: în mai puțin de 4 luni, sticlele de plastic pentru băuturi trebuie să aibă capacele atașate.
De asemenea, recipientele cu alimente pentru consum imediat, cum sunt paharele pentru cafea și cutiile pentru alimente, este indicat să fie din materiale sustenabile. Nu sunt singurele noi reguli ce privesc recipientele din plastic. Începând cu anul 2025, sticlele PET destinate băuturilor, ce au o capacitate de până la 3 litri, vor conține obligatoriu cel puțin 25% plastic reciclat.
Românii sunt nemulțumiți de Sistemul de Garanție – Returnare. Doar câteva magazine colectează ambalajele și returnează banii clienților. În cele mai multe situații, cei 50 de bani în plus la fiecare sticlă nu ajung la cumpărători. Doar 3 din 10 magazine colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani. Românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în 3 litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin.
Chiar dacă nu există aparate de colectare, și buticurile au obligația să primească ambalajele și să ofere clienților garanția de 50 de bani. Asociația micilor comercianți spune că birocrația care se află în spatele programului îi împiedică pe vânzători să aplice sistemul, ceea ce declanșează nemulțumirea românilor.
Pentru anul 2024, reducerea trebuie să fie de cel puțin 10% față de nivelul de plastic utilizat în anul 2022, iar până în 2026, procentul de reducere trebuie să ajungă la 20% în comparație cu aceeași perioadă de referință. Este important de menționat că în România cele mai reciclate tipuri de deșeuri de ambalaje sunt metalul, cu o cotă de 51,12%, și sticla, cu 42,67%. Cu toate acestea, în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje din plastic, România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.