S-a dat lege! Camera Deputaților a adoptat marți, 22 octombrie 2024, un proiect de lege ce interzice creșterea și sacrificarea șinșilelor și nurcilor în scopul obținerii blănurilor. Reglementarea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2027. Aceste animale nu vor mai putea fi sacrificate în România.
S-a dat lege!
Marți, 22 octombrie 2024, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care interzice fermierilor să mai sacrifice șinșile și nurci pentru blănuri.
În România, acest sector este foarte mic, fiind raportate doar două ferme de nurci și mai puțin de 10 ferme de șinșile. Chiar dacă numărul acestora este redus, angajații acestor ferme vor trebui să renunțe la afacere de la 1 ianuarie 2027, când va intra în vigoare noua lege.
Camera Deputaților a votat pe 22 octombrie 2024 legea prin care creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise.
,,Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziţie, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să îşi desfăşoare activitatea în ţara noastră şi mai puţin de 10 ferme de şinşile. De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională.”, se arată în proiectul de lege.
Reguli europene mai stricte pentru fermieri
Au intrat în vigoare noile directive UE pentru România. Este vorba despre directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor și se va aplica în special fermelor. Regulamentul european intrat recent în vigoare va reduce emisiile provenite de la mari instalații industriale și ferme de porci și păsări.
Vor fi introduse sancțiuni mai severe și mai multe drepturi pentru autoritățile competente, inclusiv posibilitatea de a suspenda activitatea instalațiilor neconforme. Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi mărită, iar acest fapt va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot. Aceste ferme vor fi supuse unui regim de autorizare mai ușor, care să permită o înregistrare simplă.
O altă lege europeană care vizează combaterea poluării se referă la clădirile verzi și energia verde. Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curată. Statele membre UE sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Uniunea Europeană a luat o decizie în ceea ce privește clădirile din fiecare stat membru. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România.
O lege recentă adoptată în România este cea care va interzice sacrificarea șinșilelor și a nurcilor pentru comercializarea blănurilor. Fermierii vor fi nevoiți să renunțe la afaceri și să se reprofileze.