Un bărbat de 88 de ani din Gura Humorului, județul Suceava, a decedat din cauza complicațiilor generate de infecția cu virusul West Nile, transmis prin înțepăturile de țânțari. Pacientul, care avea și alte afecțiuni cronice, a fost internat în stare gravă la Spitalul de Urgență din Suceava, însă, în ciuda intervențiilor medicale, nu a putut fi salvat. Testele de laborator au confirmat prezența virusului West Nile, potrivit Realitatea.net.
Acesta este al treilea deces cauzat de virusul West Nile în județul Suceava, începând din august. În total, județul a înregistrat șase cazuri de infecție cu acest virus. La nivel național, numărul total de cazuri a ajuns la 22, conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Medicii avertizează cu privire la riscurile semnificative pe care virusul le prezintă, în special pentru persoanele vârstnice și cele cu boli preexistente. Deși au fost recomandate măsuri preventive, infecțiile continuă să apară în diverse regiuni din România.
Creștere a cazurilor de infecție cu West Nile în Rusia
Între timp, autoritățile din Rusia au avertizat despre o posibilă creștere a cazurilor de infecție cu West Nile în toamna aceasta, din cauza condițiilor climatice favorabile proliferării țânțarilor, informează Reuters. Temperaturile moderate și precipitațiile abundente creează un mediu prielnic pentru înmulțirea acestora.
Virusul West Nile, originar din Africa, s-a răspândit în Europa, Asia și America de Nord. Este transmis în principal prin înțepăturile de țânțari și poate provoca boli neurologice grave, deși majoritatea celor infectați rămân asimptomatici, conform Agerpres. Unii experți consideră că schimbările climatice, prin temperaturi mai blânde, contribuie la extinderea acestor boli infecțioase.
Agenția rusă pentru protecția consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat că, având în vedere precipitațiile și o toamnă lungă și caldă, se așteaptă la o creștere a numărului de țânțari care transmit virusul.
Febra Nilului de Vest se dezvoltă la aproximativ 20% din cei infectați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Virusul este înrudit cu Zika, dengue și febra galbenă. În Rusia, majoritatea cazurilor sunt înregistrate în sud-vestul țării. Deși nu există un vaccin pentru oameni, există unul pentru cai.