Prima pagină » Titlurile zilei » Peste 700 de ieșeni sunt izolați la domiciliu în tot județul! Cum sunt supravegheați și ce fac autoritățile locale
Peste 700 de ieșeni sunt izolați la domiciliu în tot județul! Cum sunt supravegheați și ce fac autoritățile locale

Peste 700 de ieșeni sunt izolați la domiciliu în tot județul! Cum sunt supravegheați și ce fac autoritățile locale

13 mart. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru/ Dragoș Savin în Titlurile zilei

Panica se instalează în județ din cauza Coronavirus. Unii spun că nu este cazul ca lumea să intre în panică, însă alții spun că sunt motive temeinice. Peste 700 de persoane sunt în momentul actual izolate la domiciliu, asta pe toată raza județului Iași. Mai mult decât atât, câteva zeci de persoane se află în carantină în centre special amenajate. Mai mulți primari din județ au luat deja măsuri și sunt cu ochii în patru

Coronavirus se răspândește în Iași. În tot județul se află peste 730 de persoane izolate la domiciliu, în timp ce câteva zeci sunt în carantină. Reporterii BZI au discutat cu mai mulți primari din județul Iași despre situația comunelor pe care le reprezintă. În timp ce unii spun că nu își fac griji și au situația sub control, alții spun că au luat măsuri speciale. În cea mai bogată comună din județ sunt zeci de persoane izolate la domiciliu.

„Pe raza comunei Miroslava avem 20 de persoane care stau acasă, sunt izolate la domiciliu. Este vorba despre persoane care au venit recent din diverse țări ale Europei de Vest, Franța, Spania, dar și din Italia. Avem personal în cadrul Primăriei Miroslava care îi monitorizează permanent, iar cu sprijinul polițiștilor locali sunt verificați chiar de trei ori pe zi. Ei au venit personal și ne-au anunțat despre faptul că sunt suspecți de COVID-19 și au ales să se autoizoleze la domiciliu, o parte din ei urmează să iasă din izolare săptămăna viitoare, sunt patru persoane care vor ieși luni”, a explicat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Se fac comandamente

Primarul comunei Grajduri spune că deocamdată nu există nicio persoană izolată la domiciliu. Cu toate acestea, romii din comună pleacă destul de des în afara țării.

„Sunt zvonuri că o să vină din Italia rude, prieteni ai localnicilor care au fost plecați în străinătate. Noi vom face un comandament pentru a stabili mai multe reguli. Momentan nu avem niciun localnic în autoizolare sau carantină”, susține Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri. Nici în comuna Tătăruși nu sunt cazuri.

„Nu avem persoane întoarse din Italia care să fie în autoizolare sau carantină. Noi am trimis o adresă oficială la DSP și așteptăm un răspuns. Ce facem dacă vin persoane din Italia?”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Nimic nu este clar

În timp ce unii primari au adunat date despre localnicii care s-au întors din țări străine și le-au transmis prefectului, alții așteaptă să fie anunțați.

„DSP ia datele de la Vamă și ne transmite și nouă când vine un român din Italia și este din Iași. Noi avem un singur caz în autoizolare, în satul Boureni. Este supravegheat, dacă cumva îl văd localnicii că nu respectă condițiile, sună la Poliție. El este sunat de la DSP, țin legătura cu el telefonic. Mâine o să avem un comitet local de urgență și vom stabili mai multe măsuri”, a spus Constantin Serioja Hobincă, primarul comunei Moțca.

La Podu Iloaiei sunt 36 de persoane în izolare.

„Am început supravegherea celor aflați în izolare la domiciliu. Sperăm să nu avem probleme, noi le asigurăm toate cele necesare și sper ca astfel de cazuri să fie cât mai puține”, a spus Gabriel Istrate, primarul orașului Podu Iloaiei.

În zona Hârlău au fost înregistrați zece oameni în autoizolare, din care doi în oraș, iar restul în localitățile Scobinți și Deleni. De asemenea, în localitatea Dobrovăț au fost inițial șapte persoane în izolare în ultimele zile. Patru dintre aceștia au ieșit din carantina autoimpusă, însă recent au intrat alți trei. Și aceștia sunt ținuți sub supraveghere de către autoritatea locală și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Amendă pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu

La Plugari sunt patru persoane aflate în izolare autoimpusă, persoane aflate sub monitorizarea autorităților ieșene. O situație aparte a fost în comuna Ciortești, unde 28 de persoane întoarse recent din regiunea italiană Lombardia urmau să intre în izolare. Numai că o parte din aceștia nu au înțeles situația și au făcut un scandal monumental în momentul în care urmau să intre în izolare. Abia intervenția celor de la DSP și a Poliție i-a făcut pe oameni să înțeleagă situația și să intre în autoizolare. Și asta mai mult de frica amenzii pe care ar urma să o primească pentru că nu respectă deciziile luate de autorități.

În Ciurea sunt trei astfel de persoane venite din Italia care au intrat în izolare. Tot trei persoane sunt în în Lungani. Cu toate acestea, ancheta epidemiologică trebuie să identifice și cu cine au intrat aceștia în contact de când s-au întors în țară și până au intrat în autoizolare la domiciliu. Și în localitatea Moșna au fost inițial opt persoane care au ieșit însă din cele 14 zile de autoizolare. Cu toate acestea, primarul Georgel Popa a precizat că mai sunt două persoane care se află încă în autoizolare la domiciliu.

Alimente pentru cei aflați în izolare

Unii primari au arătat că au împărțit alimente persoanelor aflate în izolare la domiciliu și că aceștia sunt monitorizați zilnic de către medici.

„Avem patru persoane aflate în autoizolare la domiciliu venite din zona Italiei. Doi sunt de săptămâna trecută, iar doi sunt intrați de luni. Mă bucur că oamenii au înțeles situația, noi am vorbit cu ei, le-am adus alimente, apă plată. Am limitat și accesul cetățenilor la primărie, preluăm acum doar cazurile urgente. Cred că vor mai apărea cazuri, însă sper ca lucrurile să fie ținute sub control”, a menționat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

În unele localități s-au impus măsuri drastice.

„Avem nouă persoane în autoizolare. Ca peste tot, regulile au fost respectate. Situația este sub control, avem o listă primită de la DSP cu persoane, îi ținem sub observație. Am făcut zilnic câte o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Aș vrea să cred că mai rău nu se poate. Noi am luat măsuri sanitare în instituțiile din localitate, am restricționat accesul în primărie”, a menționat Constantin Ciobăniță, primarul comunei Belcești.

Sute de persoane aflate în izolare în municipiu

Cele mai multe persoane aflate în autoizolare sunt în municipiul Iași. În oraș sunt circa 350 de persoane în izolare la domiciliu, iar alte 50 se află în carantină în centrele special amenajate în acest sens. Edilul Mihai Chirica a menționat că Primăria a luat toate măsurile pentru prevenirea infectării cu COVID-19 și a răspândirii virusului gripal. Au fost igienizate autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public, spațiile de joacă și parcurile au fost curățate și igienizate, iar în piețe accesul a fost restricționat. De asemenea, la ghișeele direcțiilor primăriei nu se mai stă la coadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *