Prima pagină » Local » S-a aprobat modernizarea drumului ce va lega municipiul Iași de Aeroport prin Aronenu

S-a aprobat modernizarea drumului ce va lega municipiul Iași de Aeroport prin Aronenu

22 apr. 2022, 02:05, 1 ,
în Local

Consiliul Judeţean Iaşi a aprobat proiectul de hotărâre privind modernizarea infrastructurii de transport rutier în vederea asigurării accesului în zona Aeroportului Internațional Iaşi. Având în vedere investițiile din partea de nord a municipiului Iași, respectiv modernizarea Aeroportului Internațional Iași, construirea autostrăzii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgență, Consiliul Județean Iași a aprobat modernizarea drumului județean DJ 282G: municipiul Iași – Aroneanu – Rediu Aldei și realizarea drumului de legătură din DJ 282G ( Aroneanu) – Aeroportul Internațional Iași.

În nota de fundamentare privind modernizarea infrastructurii de transport rutier în vederea asigurării accesului în zona Aeroportului Internațional Iași, se menționează faptul că starea actuală a drumurilor judeţene ce vor asigura legătura între aceste obiective este necorespunzătoare şi este necesară îmbunătățirea condițiilor de circulație şi a suprafețelor de rulare, mărirea capacității portante, ținând cont de perspectiva dezvoltării traficului și realizarea caracteristicilor geometrice ale drumului conform normativelor în vigoare.

S-a alocat suma de 427.500 lei cu TVA, pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind modernizarea drumului ce va lega municipiul Iași de Aeroport

Consiliul Județean Iași a aprobat realizarea obiectivului de investițieModernizarea drumului județean DJ 282 G: Lim. Mun. Iași – Aroneanu – Rediu Aldei, care măsoară aproximativ 6,5 km, și realizarea drumului de legătură din DJ 282 G  (Aroneanu) – Aeroportul Internațional Iași, care măsoară circa 3 km”.

Totodată, s-a aprobat alocarea sumei de 427.500 lei fără TVA,  necesară întocmirii Studiului de fezabilitate, completat cu elemente specifice din documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul vizat.

Se preconizează ca prin modernizarea și realizarea acestor sectoare de drum se vor reduce cheltuielilor de transport pentru combustibil și lubrifianți auto, întreținerea și repararea autovehiculelor; sporirea siguranței circulației rutiere și a condițiilor de confort, concomitent cu creșterea vitezelor de circulație și implicit reducerea duratelor de transport; efectuarea corespunzătoare a lucrărilor de întreținere și reducerea costurilor de reparații și întreținere a drumului modernizat; reducerea impactului asupra mediului. Totodată, modernizarea drumurilor duce la dezvoltarea economică și socială a zonei, având ca rezultat final îmbunătățirea calității vieții.

Investițiile din partea de nord a municipiului Iași impun rezolvarea problemelor ce țin de accesabilitate

În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind modelizarea infrastructurii de transport rutier în vederea asigurări accesului în zona Aeroportului International Iași, se arată că investițiile care vor fi realizate în partea de nord a municipiului Iași, respectiv modernizarea Aeroportului Internațional Iași, construirea autostrăzii A8, realizarea Spitalului Regional de Urgență impun și rezolvarea problemelor ce țin de infrastructură.

În nota de fundamentare privitoare la proiectul avut în vedere, se arată că odată cu investiţiile din partea de Nord a Municipiului lași este necesară adaptarea gabaritului actual la o capacitate de circulație care să ofere participanților la trafic un grad sporit de siguranță şi confort, concomitent cu creșterea vitezelor de circulație şi implicit reducerea duratelor de transport.

Totodată, având în vedere ca pe tronsonul autostrăzii A8, pe teritoriul administrativ al Comunei Aroneanu, este propusă realizarea nodului rutier care va face legătura cu Spitalul Regional de Urgență şi Aeroportul Internațional lași, este necesară modernizarea tronsonului de drum județean DJ 282G şi realizarea unui traseu alternativ ce va facilita accesul direct din drumul județean DJ 282 G al participanților la trafic către Aeroport, traseu ce va avea un gabarit corespunzător pentru traficul preconizat. Mai apoi, ţinându-se cont că primul nod de descărcare şi preluare al traficului rutier al Autostrăzii A8 Târgu Mureş laşi – Ungheni se află pe teritoriul administrativ al Comunei Aroneanu, se preconizează că valorile de trafic, în special greu şi foarte greu, vor creşte considerabil astfel încât fiind necesară adaptarea structurii sistemelor rutiere la un trafic care sa corespundă cerințelor actuale şi de perspectivă.

Proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărimea capacității de parcare, a obținut fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, însă Consiliul Județean Iași trebuie să dezvolte infrastructura în zona de nord a Aeroportului. Astfel drumul județean DJ 282G va fi modernizat și se va realiza un drum de legătură DJ 282G ( Aroneanu) și Aeroportul Internațional Iași.

Comentarii
  • Doar nu credeți că-l interesează pe Alexe aeroportul. Face drumul spre Aroneanu pentru că urmează să se ridice blocuri acolo și l-au ”impulsionat” rechinii imobiliari, mai primește niște camioane de tablă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *