Prima pagină » Actualitate » S-a ajuns la un acord istoric pentru impozitarea corporațiilor! Acestea nu ar mai putea ” fenta” sistemul

S-a ajuns la un acord istoric pentru impozitarea corporațiilor! Acestea nu ar mai putea ” fenta” sistemul

05 iun. 2021, 14:57,
în Actualitate

Grupul de economii avansate G7 a ajuns la un acord „istoric” privind impozitarea companiilor multinaționale, a declarat cancelarul britanic al Fiscului, Rishi Sunak.

Miniștrii de finanțe reuniți la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%.

Giganții tehnologici precum Amazon și Google ar putea fi printre companiile afectate

Măsura ar putea crea fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei Covid. Acordul – din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia – va exercita presiuni asupra altor țări să urmeze exemplul, inclusiv la o reuniune a G20 luna viitoare.

Sunak a declarat că acordul a fost conceput pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru companiile globale.

„După ani de discuții, miniștrii de finanțe ai G7 au ajuns la un acord istoric pentru a reforma sistemul fiscal global pentru a-l face potrivit pentru era digitală globală”, a spus el.

De ce s-a luat această hotărâre

Guvernele s-au confruntat de mult timp cu provocarea de a impozita companiile globale care operează în multe țări.Această provocare a crescut odată cu boom-ul unor corporații tehnologice uriașe precum Amazon și Facebook.

În prezent, companiile pot înființa sucursale locale în țări care au rate de impozitare corporative relativ scăzute și își declară profiturile acolo. Asta înseamnă că plătesc doar rata locală a impozitului, chiar dacă profiturile provin în principal din vânzările făcute în altă parte. Acest lucru este legal și se face de obicei.

Acordul își propune să oprească acest lucru în două moduri. În primul rând, G7 doresc o rată minimă de impozitare globală, astfel încât să evite o „cursă către partea de jos”, în care țările să se poată scădea reciproc cu rate de impozitare scăzute. În al doilea rând, regulile vor viza ca companiile să plătească impozite în țările în care își vând produsele sau serviciile, mai degrabă decât oriunde își vor declara profiturile.

Comisia Europeană a ajuns la un acord în acest sens

ONG-urile radicale şi cele de orientare stânga au criticat decizia Comisiei Europene care prevede faptul că multinaţionalele care realizează o cifră anuală de afacere de peste 750 de milioane de euro sunt obligate să declare profitul, numărul de angajațo dar şi valoarea impozitelor din fiecare stat european în care activează.

Această decizie a fost salutată de mai mulţi oficiali printre care și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene dar şi de multe grupuri politice din Parlamentul European.

Amazon și Luxemburg, operaţiunea paradisului fiscal din Uniunea Europeană

Un studiu comandat de un europarlamentar german în Londra arată faptul că, aşa spusă ” metodă Amazon” a făcut mari prejudicii bugetelor locale. Comisia Europeană a dat în judecată corporaţia pentru plata retroactivă a 250 de milioane de euro. Martin Schirdewan, de la Grupul de Stânga din Parlamentul European arată metodele pe care compania le foloseşte pentru evitarea plătii impozitului. Luxemburgul este cheia afacerii, fiind un paradis fiscal pentru acest tip de afaceri.

Nu este doar o coincidentă faptul că Amazon operează 75% din toate afacerile sale din afara SUA prin Luxemburg. Potrivit autorilor studiului, se depășește suma tuturor impozitelor pe care compania Amazon le-a plătit vreodată.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Evz.ro
Șanse pentru tinerii români. Vor fi ajutați financiar
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Mesajele de adio lăsate de Mihai Leu pentru prieteni, familie
Playtech.ro
Cât costă să ridici o casă la gri de 100 mp? Prețurile au crescut față de anul trecut
Dailybusiness.ro
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`