Prima pagină » International » S-a aflat motivul pentru care imaginile satelitare din Israel și Palestina sunt neclare – Foto

S-a aflat motivul pentru care imaginile satelitare din Israel și Palestina sunt neclare – Foto

19 mai 2021, 11:51,
Alexandru Ifrim în International

Oamenii au suspiciuni în ceea ce priveşte situaţia din Israel şi Palestina. Unele persoane care s-au uitat pe o platformă de imagini satelitare, sunt şanse mari să observe că imaginile sunt foarte neclare. Maşinile din oraş şi compacii din oraşul Gaza sunt doar pete neclare care apar pe ecran, chiar şi clădirile nu sunt uşor de indentificat. Pentru toţi analişti şi jurnaliştii care vor să înţeleagă evenimentele care se petrec în cele două ţări este o problemă cauzată de lipsa imaginilor prin satelit.

„Știu că aceasta este cea mai mică problemă care se întâmplă acum în Gaza, dar este absurd faptul că Google (și Bing, și chiar Yandex) refuză să furnizeze imagini satelitare clare pentru unele dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ”, a scris pe Twitter Aric Toler, de la siteul de jurnalism de investigație Bellingcat.

Aric Toler a spus că Google Earth arata ca un coş de gunoi.

„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și a avut peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluție foarte mare”, a adăugat Toler într-un al tweet.

De ce imaginile satelitare sunt neclare în Israel şi Palestina?

Toţi care au încercat să vadă ceea ce se petrece în cele două ţări şi au realizat că imaginile satelitare nu au o claritate foarte bună. Problema nu este cauzată din cauza lipsei de tehnologie, ci din cauza unei legi pe care puţină lume o cunoaşte. Israelul şi Palestina sunt singurele tari în care a fost aplicată această lege. Nimeni nu ştie când cele două ţări au luat hotărârea de a aplica această reglementare, dar mai multe persoane susţin că a fost folosit „preocupărilor de securitate” pentru Israel. Alţii spun că Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA) a folosit această formă de cenzură pentru a nu se vedea acţiunile celor din Israel asupra palestinienilor.

Această lege se aplică doar de Statele Unite ale Americii, iar companiile din alte ţări au putut realiza imagini prin satelit ale acestei regiuni în ultimele decenii. Piaţa comercială a imaginilor prin satelit a fost dominată de către cei din SUA, iar majoritatea imaginilor care au fost făcute publice oamenilor au fost de o calitate foarte scăzută.

Cei de la BBC au vorbit cu oficialii marilor companii Apple şi Google, despre calitatea imaginilor din Israel şi Palestina, care au fost furnizate pe platformele lor de imagini satelitere (deși merită subliniat că obțin imagini prin companii terțe de satelit). Primii care au răspuns au fost cei de la Apple, iar aceştia au spus că vor lucra la actualizarea imaginilor din acea regiune, în timp cei de la Google au s spus că probabil atunci când platforma se va actualiza vor fi disponibile şi imaginile cu o rezoluţie mai mare, însă nu au planuri de a face momentan această actualizare.

Dezatru în Fâşia Gaza

După un atac cu rachete a israelienilor, mai mult construcţii din Fâşia Gaza au fost demolate. Bilanţul persoanelor decedate este într-o continuă creştere, 42 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma atacului aerian israelian, în acest număr se afla 16 femei şi 10 copii. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat într-o conferinţă de presă că nu vor opri atacul iar războiul va dura oricât va fi nevoie.

Gazan Kamal Hirzallah şi-a văzut casa distrusă de atacul israelian. Bărbatul în vârstă de 55 de ani şi-a părăsit locuinţa la primele ore ale dimineţii după ce o clădire din apropiere i-a distrus locuinţa. În locuinţa era împreună cu Fiicele sale, frații, nepoatele, nepoții și mama.

„Am ieșit cu toții, neștiind ce să facem … ne-am așezat pe stradă și am primit un alt apel care ne cerea să nu ne întoarcem până când nu am fost anunțați să facem acest lucru – iar clădirea a fost apoi bombardată.
„Ne-am întors apoi, dar când am intrat în casa noastră, era de nerecunoscut pentru noi. Nu seamănă nimic cu casa noastră – totul este deteriorat, nu are uși sau ferestre … toate cele șase apartamente au fost avariate, toate magazinele comerciale au fost, de asemenea, avariate Nu a mai rămas nimic. ” au spus aceștia pentru bbc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`