Prima pagină » Titlurile zilei » S-a aflat de ce au murit peștii din lacul Ciurbești. Localnicii au fost cei care au dat alarma – FOTO/VIDEO

S-a aflat de ce au murit peștii din lacul Ciurbești. Localnicii au fost cei care au dat alarma – FOTO/VIDEO

13 iun. 2023, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Peștii din lacul Ciurbești au murit din cauze naturale și nu a fost vorba de o poluare, potrivit autorităților. Rezultatele probelor prelevate de Administrația Bazinală (ABA) de Apă Prut-Bârlad arată că nu s-a înregistrat o depreciere a calității apei. Localnicii din zona lacului au semnalat, în urmă cu 3 săptămâni, că sute de pești morți au ajuns la malul lacului Ciurbești

Peștii din acumularea Ciurbești au murit din cauze naturale. Rezultatele probelor prelevate de ABA Prut-Bârlad arată că nu a fost vorba de o poluare în ceea ce privește situația semnalată de localnicii din zonă.

„Specialiștii de la Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au prelevat probe de apă din acumularea Ciurbești, pentru efectuarea analizelor fizico-chimice din 2 secțiuni de monitorizare. În urma efectuării analizelor fizico-chimice, rezultatele au indicat faptul că nu s-a înregistrat o depreciere a calității apei din lacul de acumulare Ciurbești, rezultatele obținute având valori comparabile cu cele stabilite în evaluarea stării ecologice a corpurilor de apă. Cauzele mortalității piscicole sunt naturale, neînregistrându-se o poluare”, se arată în răspunsul primit de la ABA Prut-Bârlad.

Peștii din lacul Ciurbești au murit din cauze naturale, potrivit autorităților

Sute de pești au fost văzuți, în urmă cu 3 săptămâni, pe malul lacului Ciurbești, comuna Miroslava, iar localnicii au intrat în alertă. Aceștia au susținut că mirosul era insuportabil și că imaginile erau dezolante. În aceeași zi, la fața locului s-a deplasat o echipă din cadrul ABA Prut-Bârlad, care a curățat lacul. Mai mult, proprietarul lacului Ciurbești, care a concesionat o anumită suprafață, a transmis autorităților că moartea peștilor ar fi apărut din cauză că a suprapopulat zona, aceștia s-ar fi lovit unul de altul și ar fi murit.

Acesta a transmis instituțiilor abilitate că a igienizat zona, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Profesorul Silviu Gurlui, cercetător care a fost pe malul lacului duminică, 21 mai 2023, a găsit zeci de exemplare moarte. Peștii erau de dimensiuni mari, iar cercetătorul a transmis reporterilor BZI la acel moment că este posibil să fi murit „din cauza unor condiții grele de mediu, fie din cauza poluării sau a lipsei de oxigen ”.

Ieșenii pot sesiza neregulile la instituțiile abilitate

Pești morți au apărut și în localitatea Dumești, pe un pârâu, în vara anului trecut. Astfel, pentru a evita un dezastru ecologic la unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Iași este necesar ca autoritățile să intervină imediat, potrivit specialiștilor. Comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Iași susțin că persoanele fizice, dar și juridice, riscă amenzi uriașe pentru poluare, dar și dosar penal. Mai ales că în această perioadă din anii precedenți au apărut astfel de probleme.

„Noi nu avem vreo sesizare în legătură cu peștii morți de la lacul Ciurbești, dar în anii precedenți au mai fost sesizări cu privire la peștii morți din diverse zone. Am verificat situațiile și nu a fost vreo poluare intenționată. Populația să transmită reclamațiile pe site-ul nostru sau la Apele Române, când văd o astfel de situație”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Potrivit autorităților, peștii din lacul Ciurbești au murit din cauze naturale.

Comentarii
  • Iar s-a făcut de râs habilul, ăla de cercetează meteoriți și se visează politician. Niște pești au murit și au tras țeapă habilului ot Bacău (de fapt ot un sat din coasta Bacăului) de râde lumea toată de el.

  • Tot timpul,mortul este vinovat…

  • Garda de mediu sa stie ca pestii nu mor doar de la apa poluata. Ati luat probe si de la pesti? Poate au avut vreo infectie si au luat unii de la altii! Poate cei care au pescuit acum o saptamana s-au simtit rau dupa ce au mancat peste….

  • Toti pestii morti sau vandut in Alex. Cel. Bun langa farmacia Dona de la Zimbru si langa tonetele de pe bulevard cum mergi spre Piata Alex. Cel. Bun. Pretul 18 lei/kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`