Prima pagină » International » Rusul care a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin și care a fost condamnat la închisoare a câștigat la CEDO
Rusul care a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin și care a fost condamnat la închisoare a câștigat la CEDO

Rusul care a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin și care a fost condamnat la închisoare a câștigat la CEDO

19 ian. 2022, 10:48,
în International

CEDO i-a dat dreptate rusului care a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin şi care a fost condamnat la închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat decizia Rusiei de a-l condamna la 15 zile de închisoare pe cetățean. Oficialii consideră că bărbatului i-au fost încălcate drepturile şi libertățile de exprimare.

Incidentul s-a produs pe data de 6 mai 2012 când tânărul avea 20 de ani și care participa la o demonstrație în localitatea Ceboksarî.

Rusul care a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin și care a fost condamnat la închisoare a câștigat la CEDO

Așadar, oficialii de la CEDO au susţinut faptul că tânărului condamnat la închisoare după ce a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin i-a fost încălcat dreptul la libera exprimare. Acesta a petrecut 15 zile într-o închisoare după ce a făcut gestul menţionat mai sus. Curtea menționează faptul că gestul a fost exprimarea unei opinii politice:

„Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic în urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice. În acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsă de 15 zile de închisoare se încadrează într-o atingere adusă libertăţii sale de exprimare”.

Tânărul a scuipat pe portretul lui Vladimir Putin

Așadar, evenimentul s-a produs pe data de 6 mai 2012 în localitatea Ceboksarî în momentul în care Dmitri Karuev, pe atunci în vârstă de 20 de ani, participa cu alte persoane la o manifestație. Manifestanţii au depus mai multe garoafe pe portretul lui Vladimir Putin, ca semn că anii de putere a liderului au luat sfârșit. Karuev a scuipat pe portret la circa o jumătate de oră de la începutul demonstraţiei şi a fost arestat câteva ore mai târziu, apoi condamnat la 15 zile după gratii pentru „tulburarea minoră a ordinii publice”.

Cei de la CEDO au explicat faptul că autoritățile din Rusia nu au furnizat, la data arestării că tânărul a tulburat ordinea publică:

” Autoritățile nu au publicat nicio dovadă a tulburării ordinii publice sau insultării trecătorilor pe care ar fi putut să le determine demonstraţia”, care a fost „esenţialmente paşnică”, au subliniat judecătorii CEDO.

Ba mai mult, aceștia au hotărât că tânărului i-a fost încălcat articolul 10 referitor la libertatea de exprimare iar Rusia trebuie să îi achite suma de 12.400 de euro daune morale și cheltuieli de judecată.

Sunt mai multe cazuri in care au fost semnalate incălcări grave ale drepturilor omului in Rusia. Asta in conditiile in care mandatul președintelui Vladimir Putin s-ar putea prelungi pe viață. Vorbim despre faptul că in urma unui referendum din Rusia, cetățenii ruși au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională care îi permite actualului lider politic, Vladimir Putin să obțină încă două mandate la președinția țării.

In altă ordine de idei, cel mai mediatizat caz in care au existat abuzuri din partea statului rus este cel al dizidentului politic Alexei Navalnîi care a fost condamnat la inchisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *