Prima pagină » Actualitate » Rușinos! România a închis minele din cauza energiei verzi, iar lumea caută cu disperare cărbune

Rușinos! România a închis minele din cauza energiei verzi, iar lumea caută cu disperare cărbune

20 sept. 2022, 13:58, 4 ,
în Actualitate

Conflictul din Ucraina a schimbat optica la nivel mondial asupra energiei verzi. România a închis, rând pe rând minele de cărbune, dar umanitatea începe să caute cu disperare cărbune.

În condiţiile în care criza energetică din Europa a adus o schimbare totală a orientării, țara noastră incă bate pasul pe loc. Nu mai există plan pentru energie verde când rușii nu mai oferă energie din cauza sancțiunilor occidentale.

Ce energie verde? România a închis minele, iar lumea caută cu disperare cărbune

O analiză făcută de jurnaliştii de la prestigioasa publicație Reurters arată că lumea caută cărbune, în pofida politicii energiei verzi. Și noi puteam să devenim importanți jucători la nivel internațional, dacă statul corupt nu asculta orbește de UE și nu închidea minele de cărbune. Reuters arată că un port din Tanzania care era exportator de caju și-a schimbat în totalitate activitatea. În aceste momente, prin portul Mtwara sunt extrem de multe nave care încarcă cărbune. În condiţiile în care Tanzania exporta resurse doar în țările din vecinătatea ei.

Portul din Mtwara, Tanzania, exportă cărbune în cantități mari

Este o goană mondială după cărbune în contextul în care ”ursul” rus amenință că nu va mai livra energie la iarnă, iar exporturile actuale sunt la un prag minim. Ba mai mult, cărbunele reprezintă o resursă mai ieftină decât gazele naturale care ar putea ajunge și la 4000 de dolari. Totuși, din cauza cererii extrem de ridicate, chiar și cărbunele a ajuns la prețuri care te duc mai degrabă la gândul unui jaf pe față.

Așadar, țări care în mod tradiţional nu exportau cantități considerabile de resurse naturale au deveni peste noapte jucători importanți la nivel mondial. Vorbim despre Tanzania, Botswana sau chiar Madagascar.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, spune Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Europa cumpără cantități mari de cărbune

Jan Dieleman, președintele diviziei de transport oceanic al Cargill, trader de materii prime, explică faptul că Europa cumpără cantități mari de cărbune. Acesta arată că materia primă este exportată chiar și din Columbia, Africa de Sud sau alte țări mai îndepărtate.

„Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a apreciat Jan Dieleman.

Chiar dacă fereastra de oportunitate ar putea fi una de scurtă durată, având în vedere că situaţia geopolitică ar putea să se schimbe, unele ţări cu resurse carbonifere consideră că marjele de profit sunt mult prea bune pentru a le rata.

Tanzania, un stat care nu spune prea multe în geopolitica internaționașă preconizează că producția va fi majorată cu 50%, până la 1364 milioane de tone. Guvernul tanzanian a rămas impresionat de această creștere şi chiar a luat decizia de a construi o cale ferată care să facă legătura dintre port și regiunea din care se extrage cărbunele.

Europa plătește dublu comparativ cu Asia

Un alt lucru care iese în față este prețul pe care Europa, în plină criză, este dispusă să îl plătească pentru resurse. Așadar, Europa plătește aproape dublu față de traderii din Asia. În date concrete, în urmă cu 2 ani, la sfârșitul anului 2020, tonă de cărbune era tranzacționată cu 75 de dolari. În tot acest context, o tonă de cărbune ajunge la 400 de dolari ce înseamnă o marjă de profit de, atenție, 235 de dolari pe tonă. Rob West, analist la Thunder Said Energy, explică faptul că Europa plătește dublu comparativ cu cumpărătorii din Asia.

Botswana nu are ieșire la mare dar ia în calcul livrarea maritimă a cărbunelui

Interesant că Botswana și-a schimbat și ea optică. O țară fără ieșire la ocean care trimitea cărbune doar în țările vecine a ajuns să livreze materie primă prin intermediul navelor. Așadar, ceea ce părea de neimaginat, acum a devenit realitate pentru autoritățile care se declară că se poate face acest tip de transport.

„Înainte, logistica ne-ar fi ruinat. În schimb, la preţurile actuale am putea face acest lucru să funcţioneze”, spune Morné du Plessis, director general la compania minieră Minergy din Botswana.

Nici situația din Madagascar nu este una care să le inspire panică oficialilor statului insular. Țara era lider în exportul mondial de vanilie, dar în ultima perioadă și-a concentrat exporturile pe cărbune. Statul ar putea deveni un important jucător mondial pe acest segment. Nici nu mai merită precizat faptul că România a pierdut și acest tren pentru că în ultimii ani, jucând așa cum vrea UE, s-a axat pe celebra energie verde, fapt ce a dus la închiderea minelor de cărbune.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`