Prima pagină » Eveniment-Social » Rușinos! De 32 de ani, nu a fost construită nicio școală în municipiul Iași, deși populația școlară a crescut cu 20%
Rușinos! De 32 de ani, nu a fost construită nicio școală în municipiul Iași, deși populația școlară a crescut cu 20%

Rușinos! De 32 de ani, nu a fost construită nicio școală în municipiul Iași, deși populația școlară a crescut cu 20%

24 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Ultima școală construită în municipiul Iași a fost inaugurată în anul 1992. Astfel, de 32 de ani, nu s-a mai mișcat nimic în acest sens. Iată ce spune Luciana Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general al ISJ Iași și Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași. Actualul primar, Mihai Chirica, nu a binevoit să ofere un punct de vedere.

Ultima școală construită în municipiul Iași a fost inaugurată în urmă cu 32 de ani

De 32 de ani nu a mai fost construită nicio școală în municipiul Iași! În anul 1989, au fost inaugurate Școlile Generale „Dimitrie Sturdza” și „Nicolae Iorga”, iar în anul 1992, a fost construită Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”. Așadar, de 32 de ani, nu s-a mai mișcat nimic nici în acest sens.

Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general al ISJ Iași, declară reporterilor BZI faptul că este necesară construirea unor noi școli, având în vedere faptul că apar tot mai multe cartiere rezidențiale în oraș.

„Am avut trei mandate ca inspector general școlar, iar din ce știu, în anul 1989, a fost inaugurată Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din cartierul Frumoasa. În același an, a fost înființată Școala „Nicolae Iorga”, iar ultima școală construită, din ceea ce am revăzut și verificat, este Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, în anul 1992, în cartierul gară, foarte aglomerat ca populație în acel moment. Abordarea pe rural este de un anumit tip, ruralul înseamnă clădiri școlare mai mici ce pot fi construite cu fonduri mai puține. În mediul urban, au scăzut ca arie de interes școlile tehnologice și au pierdut susținerea de altădată, din perioada comunistă, iar apoi a fost o virare în domeniul teoretic. Ideea de succes școlar era asociată cu un profil teoretic”, declară Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general al ISJ Iași.

Deși puteau fi construite unități de învățământ în locul școlilor profesionale care nu mai aveau elevi, aceste spații au fost înstrăinate în alte scopuri.

„Treptat, clădirile liceelor profesionale au început să se deterioreze, multe s-au pierdut și, în loc să se facă demersuri de susținere, s-a preferat să se închidă sau să fie date în interese imobiliare. Acel patrimoniu nu trebuia înstrăinat sub nicio formă. Este problema școlilor de circumscripție. În general, liceele teoretice s-au dezvoltat, însă școlile generale au nevoie de susținere. Eu consider că liceele teoretice sunt bine dezvoltate, dar este loc de dezvoltare și pentru școlile generale, și pentru grădinițe, corelat neapărat cu cartierele emergente”, adaugă Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general al ISJ Iași.

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, susține faptul că, în perioada în care a fost primar, s-au făcut investiții masive în educație, modernizând majoritatea unităților de învățământ din Iași.

„S-au construit mai multe, nu doar una, inclusiv, s-au făcut investiții la toate școlile și colegiile mari. La grădinițe și creșe, nici nu mai spun. Atunci aveam mai mult de o treime din bugetul primăriei alocat învățământului. Primăria avea obligația să facă toate investițiile. Nu aș putea să vă spun când a fost construită ultima școală, pentru că nu știu. Noi, când luam decizia de a construi, era în funcție de populația care era arondată unei școli. Oamenii solicitau. Chiar în anul 2004, mi-au solicitat o grădiniță în cartierul Alexandru cel Bun și, în același an, s-a construit. La un moment dat, am făcut cicluri în școală până când s-a construit grădinița. În anul 2003, când am preluat Primăria, am fost la vizite în școli și vedeam că profesorii stăteau cu paltoanele pe ei, pentru că ploua în școli, era frig, și am început un program foarte mare de investiție. Nu mergeam pe scheletul de a construi o nouă școală, ci de a extinde școala care era deja în funcțiune, pentru că noi nu puteam să construim școli noi”, declară Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași.

Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași: „Locuri există, dar nu există o corelare între dinamica de dezvoltare a cartierelor și nevoile din școli”

Reporterii BZI au discutat cu Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, care a declarat faptul că părinții trebuie să îi ducă pe copii la școli care sunt la distanță de casă, motiv pentru care traficul din Iași este unul intens, în special în perioada anului școlar.

„Școala din comuna Miroslava a fost ultima unitate de învățământ construită în județul Iași, iar asta s-a întâmplat în anul 2021. În fiecare toamnă, toți elevii din județul Iași merg la școală, deci spații există pentru toți, însă mereu este loc de mai bine și ne dorim să crească infrastructura școlară în raport cu nevoile părinților și ale elevilor. Locuri există, dar nu există o corelare între dinamica de dezvoltare a cartierelor și nevoile din școli. Din asta rezultă faptul că părinții trebuie să își ducă copiii la distanță de casă, la unități care pot să îi școlarizeze, iar asta complică foarte mult traficul dimineața. Locurile nu sunt adaptate la dinamica demografică”, declară Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Traficul din Iași se va relua la începerea noului an școlar

Conform informațiilor oferite de către Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, în ultimii ani, sunt solicitate, din ce în ce mai mult, școlile de cartier, deși părinții se înghesuie către școlile de prestigiu din centrul Iașului.

„Observăm, când intră elevii în vacanță, o schimbare a traficului, dar nu este o problemă doar a părinților care îi duc pe preșcolari, ci și pe nivelul academic, pentru că ultimul val este cel al studenților care vin în luna octombrie, iar atunci este încărcătura maximă. Din această perspectivă, există un fenomen care ne bucură în ultimii ani. Mulți părinți vor să își lase copiii în școlile de cartier și simțim asta atunci când construim planurile de școlarizare. Sunt multe solicitări pentru Școala gimnazială «Alexandru cel Bun», Școala «Ion Simionescu», Școala «Otilia Cazimir», Școala «Veronica Micle», ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți părinți au înțeles că aceste școli oferă servicii bune și că nu își lasă copiii în situații de risc acolo”, mai spune Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

În toamna acestui an, se deschide o creșă în comuna Holboca, care va avea cinci grupe de copii.

„Infrastructura școlară din zonele metropolitane a crescut mult în ultima vreme, ba chiar s-a dezvoltat, inclusiv pe segmentul liceal. Avem liceu la Valea Lupului, dar și în Lunca Cetățuii, deci este un pas în plus pentru a-i ajuta pe copiii care își doresc să rămână în aceste licee, să nu vină în mediul urban. Ei au tot sprijinul nostru, inclusiv în ceea ce privește normele dedicate profesorilor. La Miroslava, deja există liceu. Holboca își deschide o creșă, în această toamnă, cu cinci grupe, ceea ce este iarăși un mare plus. Cei care locuiesc în afara orașului și lucrează în oraș, își pot lăsa copiii în aceste zone fără a mai încărca traficul din municipiul Iași”, adaugă Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, însă acesta nu a putut fi contactat. În cei nouă ani, de când este în funcție, nu a construit nici măcar o școală în municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *