Prima pagină » Economic Local » Rușine! Ieșenii blochează sistemul de canalizare cu deșeuri aruncate în WC
Rușine! Ieșenii blochează sistemul de canalizare cu deșeuri aruncate în WC

Rușine! Ieșenii blochează sistemul de canalizare cu deșeuri aruncate în WC

27 mart. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Economic Local

Pentru a proteja sănătatea publică și a evita răspândirea virusului COVID-19, în această perioadă este necesar mai mult decât oricând să respectăm regulile de igienă. Important este și ca măștile sau mănușile de unică folosință pe care le utilizați pentru protecția dumneavoastră să fie aruncate în coșul de gunoi menajer, nu în vasul de toaletă, pentru a evita înfundarea rețelei de canalizare.

„Doar în ultima săptămână, ApaVital s-a confruntat cu 109 blocaje ale sistemului de canalizare, cauzate de utilizarea necorespunzătoare a acestuia. Aceste blocaje pot determina defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la blocarea acestuia și la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație”, au declarat reprezentanții ApaVital.

Peste o sută de cazuri de înfundări ale rețelei

Cel mai mare dușman al conductelor de canalizare sunt materialele textile, vata medicinală și produsele de igienă intimă. Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri.

„În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate. Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare”, au explicat reprezentanții ApaVital.

Nici medicamentele expirate nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă și vor îngreuna procesele de epurare a acesteia. De asemenea, substanțele conținute de medicamente pot ajunge în râuri și pot contamina mediul înconjurător.

„ApaVital face apel la utilizatori să folosească în mod corespunzător rețeaua de canalizare, pentru a evita neplăcerile create de blocarea acesteia”, au mai precizat oficialii ApaVital Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025