Trupele ruse au efectuat o retragere parțială din împrejurimile Kievului, însă au atacat, în paralel, portul strategic Mariupol. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik, a transmis astăzi că trupele ruse au efectuat o retragere parțială din împrejurimile Kievului, dar se regrupează în scopul reluării operațiunilor ofensive concentrate pe încercuirea forțelor ucrainene din estul țării. În paralel, Rusia a confirmat că forțele sale se regrupează pentru a elibera Donbasul.
După ce au avut loc negocieri „substanțiale” marți, la Istanbul, Rusia a promis că își va diminua semnificativ activitățile militare din direcția Kievului și în zona orașului Cernigov, din nord-estul capitalei ucrainene.
Deși astăzi a fost atacat portul strategic Mariupol, s-a observat retragerea rușilor din Kiev
Comandamentul armatei ucrainene a observat unele mişcări de retragere a unităţilor ruse dinspre Kiev şi Cernigov, „dar nu putem vorbi despre o retragere pe scară extinsă”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzianik. De asemenea, nu au încetat bombardamentele ruse asupra celor două oraşe.
Deşi „este prea devreme pentru a şti ce intenţii are Rusia”, aceasta îşi deplasează trupe dinspre centru către provinciile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, ”concentrându-şi eforturile principale pe încercuirea forţelor ucrainene în estul Ucrainei”, zonă în care ”intenţiile ofensive ale inamicului nu au încetat”, descrie situaţia oficialul ucrainean.
Ministrul rus al Apărării a anunțat că trupele sale se vor concentra pe regiunea Donbas
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a anunțat ieri că trupele ruse se vor axa pe cucerirea regiunii Donbas, unde se regăsesc cele două republici separatiste pro-ruse.
Printr-o declarație transmisă de Ministerul rus al Apărării a fost confirmată declarația ministrului. În aceeași declarație este menționat faptul că trupele ruse se regrupează lângă Kiev și Cernigov, pentru a se concentra pe alte zone și a elibera complet regiunea Donbas.
Rusia nu dispune de suficienți soldați pentru a cuceri capitala Kiev
Colonelul ucrainean, Oleksandr Motuzianik a mai informat că, pentru a cuceri complet un oraș de dimensiunile capitalei Kiev, este necesară o forță militară de sute de mii de soldați, efective pe care Rusia nu le poate mobiliza doar pentru atât.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării anunță că forțele ruse au eșuat și în încercarea de a domina regiunea strategică Odesa, unde au reușit doar să lanseze mici atacuri dinspre Marea Neagră pentru a testa răspunsul trupelor ucrainene.
Rusia continuă să atace portul strategic Mariupol
Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia „continuă să folosească arme de înaltă precizie pentru a distruge infrastructuri critice în toată Ucraina”, iar „bombardiere ruse SU-34 au lansat rachete în regiunile Jitomir, Kiev, Cernigov, Harkov şi Doneţk”.
Trupele ruse încearcă în continuare să cucerească oraşele Popasna şi Rubijne, din provincia Lugansk, precum şi oraşul-port Mariupol.
Potrivit unor jurnalişti ai AFP aflaţi la faţa locului, armata ucraineană a recuperat miercuri controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul Ucrainei care leagă Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, de localitatea Ciuguiv, un oraş cu circa 30.000 de locuitori situat la 50 de kilometri către sud-est.
O clădire a Crucii Roșii a fost ținta bombardamentelor rusești la Mariupol
Potrivit France Presse, un oficial ucrainean a transmis că o clădire a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a fost ţinta bombardamentelor ruseşti la Mariupol, port strategic asediat din sud-estul Ucrainei.
„Ocupanţii au bombardat în mod deliberat o clădire a CICR din Mariupol”, a scris pe Telegram Liudmila Denisova, însărcinată cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean.
Informațiile au fost confirmate de Crucea Roșie
Crucea Roșie a confirmat informațiile pentru The Guardian. Reprezentanții CICR au transmis că nu au informații cu privire la potențialele victime sau pagube.
„Putem confirma că imaginea vehiculată arată depozitul CICR din Mariupol. Nu avem o echipă pe teren la Mariupol așa că nu avem alte informații, inclusiv despre potențiale victime sau pagube. Putem spune că deja distribuisem toate proviziile de ajutor aflate în depozit”, a transmis Crucea Roșie.
Aproximativ 160.000 de civili sunt blocați în orașul-port Mariupol
În portul strategic Mariupol, aproximativ 160.000 de civili sunt blocați sub bombe și se ascund în adăposturi lipsite de electricitate. Civilii sunt lipsiți de hrană și apă, după cum mărturisesc persoanele care au reușit să fugă din oraș.
Emmanuel Macron a cerut evacuarea civililor din portul strategic Mariupol
Condiţiile pentru lansarea în zilele următoare a unei operaţiuni umanitare de salvare a locuitorilor din Mariupol „nu sunt îndeplinite în acest stadiu”, a indicat marţi seară preşedinţia franceză, după o nouă convorbire telefonică între preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin.
Într-o iniţiativă comună cu Turcia şi Grecia, Macron a cerut să se organizeze rapid evacuarea locuitorilor oraşului. Însă Vladimir Putin a estimat că o astfel de operaţiune impune ca „luptătorii naţionalişti ucraineni să înceteze orice rezistenţă şi să depună armele”, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului marţi seară.