Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ruşii, îndemnaţi să depună armele şi să plece din Odesa. Cine face această cerere
Ruşii, îndemnaţi să depună armele şi să plece din Odesa. Cine face această cerere

Ruşii, îndemnaţi să depună armele şi să plece din Odesa. Cine face această cerere

05 iul. 2022, 13:15, 2 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Guvernatorul regiunii Odesa, le-a cerut ruşilor să depună armele şi să refuze să mai lupte. Acest apel vine după ce două rachete rusești au lovit săptămâna trecută un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în Odesa, atacul stârnind numeroase temeri la Kiev și în Occident, legate de faptul că armata rusă ar putea încerca în perioada următoare să ocupe și orașul-port de la Marea Neagră.

Ruşii, îndemnaţi să depună armele şi să plece din Odesa

În acest sens, marți dimineață, 5 iulie, Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, a lansat un apel către forțele ruse invadatoare să depună armele și să refuze să lupte.

„Ucrainenii sunt gata să-și apere casele și cei dragi până la ultimul. Gândiți-vă și la familiile voastre. Cei dragi au nevoie de tați, soți și fii sănătoși care trăiesc, au nevoie de ei acasă. Viața nu vă este dată pentru a îndeplini ordinele criminale ale regimului lui Putin. Salvați-vă viața și viitorul. Refuzați să participaţi la războiul sângeros al lui Putin”, a scris Marchenko pe canalul său de Telegram.

Guvernatorul regiunii Odesa a continuat mesajul său, adăugând soluţii pentru a uşura decizia soldaţilor.

„Puteți goli combustibilul, puteți să dezactivați echipamentele, explicând imposibilitatea participării dumneavoastră la ostilități. Apărătorii internaționali ai drepturilor omului și protecția Națiunilor Unite vor fi asigurate celor care se tem că vor fi persecutați de autoritățile ruse.

Aceasta nu este o capitulare. Aceasta este o demonstrație a refuzului dumneavoastră de a participa la o crimă împotriva umanității. Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră. Dimpotrivă, oferiți Rusiei șansa de a-și păstra demnitatea și de a oferi speranță pentru viitor”, se mai arată în mesajul lui Maksym Marchenko.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis luni, 4 iulie, că Occidentul se folosește de criza alimentară și încearcă să dea vina pe Rusia, pentru a putea institui o prezență navală NATO în Marea Neagră.

Parlamentar britanic: Rusia ar putea fi acum în măsură să avanseze spre Odesa

Parlamentarul britanic Tobias Ellwood, membru al partidului conservator, a transmis că ucrainenii au „făcut o treabă formidabilă” încercând să împiedice avansurile Rusiei, dar și-a exprimat temerile că Rusia ar putea fi acum în măsură să avanseze spre Odesa.

Tobias Ellwood a precizat faptul că Occidentul trebuie să acționeze pentru că portul orașului Odesa să fie utilizat pentru exporturile de cereale, subliniind și că „va trebui să privim Rusia în ochi și să vedem cine clipește”.

În cadrul unui interviu, Tobias Ellwood a spus că a cerut Marii Britanii să ocolească consiliul de securitate al ONU și să se adreseze direct Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a obține o rezoluție ce ar prevede că „portul Odessa să devină o zonă umanitară”.

De altfel, conform unor informații pe surse se pare că Belarus va ataca Ucraina. Nivelul de pregătire al forțelor armatei belaruse a crescut, astfel că atacul belarus asupra Ucrainei este iminent. Momentul atacului asupra nordului Ucrainei pare că ar putea începe în următoarele 20 de zile.

În acest context, guvernatorul regiunii Odesa, le-a cerut ruşilor să depună armele şi să refuze să mai lupte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *