Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ruşii anunţă un al doilea suspect în cazul asasinării Dariei Dughina
Ruşii anunţă un al doilea suspect în cazul asasinării Dariei Dughina

Ruşii anunţă un al doilea suspect în cazul asasinării Dariei Dughina

29 aug. 2022, 13:47,
în Razboi în Ucraina

Legat asasinarea Dariei Dughina, ruşii anunţă acum un al doilea suspect. FSB, serviciul rus de securitate, susţine că că fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin ar fi fost asasinată de un cetăţean ucrainean născut în anul 1978.

Asasinarea Dariei Dughina are un nou suspect

Suspectul ce ar fi complotat pentru asasinarea Dariei Dughina, ar fi sosit în Rusia din Estonia în data de 30 iulie şi ar fi părăsit teritoriul rus cu o zi înainte de explozia mașinii în care a murit fiica ideologului rus. FSB susține că acest bărbat este cel care a furnizat documente false și plăcuțe de înmatriculare pentru mașina cu care s-a deplasat Natalia Vovk, femeia care a fost desemnată de autoritățile ruse drept prim suspect în acest caz.

Potrivit FSB, cel de-al doilea suspect ar fi responsabil pentru asamblarea bombei plasate sub mașina Dariei Dughina, care pare să fi fost asamblată într-un garaj închiriat din sud-vestul Moscovei.

Drept răspuns acestor acuzaţii, autoritățile ucrainene au negat în mod repetat că ar fi avut vreun amestec în asasinatul produs în data de 20 august, în apropierea capitalei ruse. Consiliul de Securitate Națională de la Kiev spune că Daria Dughina a fost executată de fapt de serviciile secrete rusești, teorie către care înclină mai mulți analiști occidentali specializați în probleme legate de Rusia.

Reamintim faptul că numai la două zile de la atentatul cu bombă din 20 august, autoritățile ruse au comunicat identitatea și fotografia unei femei, susţinând că ea ar fi cea care ar fi executat atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina.

„Uciderea jurnalistei Daria Dughina a fost rezolvată: a fost pregătită de serviciile speciale ucrainene, de un cetățean al Ucrainei”, a relatat agenția TASS, citând serviciul rus de securitate, FSB.

Potrivit informaţiilor furnizate de serviciul secret rus, persoana care ar fi ucis-o pe Daria Dughina se numește fi Natalia Vovk, născută în 1979, cetățean ucrainean şi ar fi sosit în Rusia în data de 23 iulie împreună cu fiica ei, Sophia Şaban, născută în 2010. De asemenea, s-a spus şi ca Vovk ar fi închiriat un apartament în imobilul în care locuia Daria Dughina la Moscova.

Noi ipoteze în cazul asasinării Dariei Dughina

În continuarea aceeași idei,  reiterăm cum Kievul a respins acuzaţiile ruşilor potrivit cărora o femeie de naţionalitate ucraineană a urmărit-o, iar apoi a eliminat-o pe Dughina, după care a fugit în Estonia. În ipoteza că ar fi putut să o facă, Ucraina susține:

„Am fi putut transfera 400 de grame de TNT în Rusia? Teoretic, da. Am fi putut fabrica o bombă? Da’, afirmă pentru AFP un înalt responsabil din serviciile secrete ucrainene, sub rezerva anonimatului.

Dar ‘la ce bun? Nimeni în Ucraina nu ştie cu adevărat cine este Dughin. Cine ar şti de fiica lui? Să o omori nu are sens”, susţine acesta.

De la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Ucraina a avut timp să dezvolte reţele clandestine (de rezistenţă) pe teritoriul ţării vecine, notează AFP.

„Cred că din martie există o structură ucraineană instalată în Rusia, o structură logistică şi (…) operaţională”, afirmă Gerald Arboit, expert în serviciile de informaţii la Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM).

Sursele precizează că Kievul beneficiază de asemenea de ‘consilieri americani şi britanici’, așadar, pentru un astfel de proiect, ‘erau necesare acţiuni de recunoaştere, de urmărire (a ţintei) şi de aducere pe teren a unei echipe care să înfăptuiască operaţiunea. O singură persoană nu putea să răspundă şi de recunoaştere şi de partea operaţională’, adaugă expertul citat, menţionând posibilitatea unui sprijin din partea unor grupări de opoziţie ruse.

Așadar, asasinarea Dariei Dughina, încă rămâne sub semnul întrebării, de vreme ce vina este aruncată dintr-o parte în alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *