Prima pagină » Radio » Actualitate » Rușii anunță o nouă oprire a focului în Ucraina și pregătesc un atac masiv asupra capitalei Kiev

Rușii anunță o nouă oprire a focului în Ucraina și pregătesc un atac masiv asupra capitalei Kiev

07 mart. 2022, 09:45,
în Radio

În cea de-a 12-a zi de la invazie, rușii anunță o nouă oprire a focului în Ucraina, pentru formarea unor coridoare umanitare de evacuare a civililor. Cu toate acestea, au mai existat astfel de tentative și în weekend, însă forțele ruse nu au respectat armistițiul și au deschis focul. Pentru sâmbătă, fusese convenită o fereastră de 7 ore pentru scoaterea populației civile din Mariupol și Volnovaha. Însă, soldații ruși au tras asupra locuitorilor din Mariupol, iar coridorul umanitar a fost suspendat. Totodată, armata ucraineană a anunţat că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 12-a zi, iar luptele sângeroase continuă, fiind înregistrate pierderi numeroase de vieți omenești de ambele părți. Și rușii, și ucrainenii bifează anumite victorii, anunțând cucerirea unor baze militare sau orașe, respectiv distrugerea unor coloane de blindate și tehnică militară. Însă toate acestea fac și victime colaterale, zeci de civili pierzându-și viața în urma bombardamentelor.

Rușii anunță o nouă oprire a focului în Ucraina

Luni, 7 martie, a fost anunțată o nouă oprire a focului, cea de-a treia de până acum. Rusia a anunțat o nouă încetare a focului în zonele Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy, începând cu ora 10:00 (ora Moscovei) pentru a permite evacuarea civililor. Potrivit Sputnik.ru, acest lucru reprezintă un progres major al negocierilor ruso-ucrainene. Acest amistițiu vine ca urmare a cererii formulate de președintele francez Emmanuel Macron, mai anunță presa rusă. Cu toate acestea, până la ora convenită, forțele ruse continuă bombardamentele puternice la Sumy, Harkov și Kiev, de când a invadat Ucraina.

Totodată, președintele francez l-a sunat duminică pe președintele rus Putin și a vorbit despre „menținerea integrității centralelor nucleare civile ale Ucrainei”. El a adăugat că s-au discutat și cereri precum încetarea focului și protecția civililor. Până acum, Rusia și Ucraina au convenit de două ori să înceteze focul pentru a crea coridoare sigure prin care civilii din Mariupol și Volnovaha să părăsească orașele devastate de război. Cu toate acestea, armistițiul a picat după ce Rusia a început din nou să bombardeze. În replică, Rusia a acuzat Ucraina că a „sabotat încetarea focului”.

Atacuri din ce în ce mai sângeroase asupra ucrainenilor

Rachetele rusești au distrus în întregime un aeroport civil, iar ucrainenii sunt hotărâţi să-şi apere Capitala. În tot acest timp, imensul convoi rusesc de blindate se apropie tot mai mult de Kiev. Forțele ucrainene anunță și că oraşul Irpin, din apropiere de Kiev, este bombardat cu înverșunare, iar aici cel puțin opt civili au fost uciși. Și orașul Harkov este supus unui asalt teribil, fiind atacat necontenit.

 

De asemenea, Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev. Nu în ultimul rând, trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletin.

„Un număr relativ mare de echipament militar rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului. Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie pe care o vom purta în zilele următoare”, a declarat consilierul Vadim Denisenko, de la Ministerul ucrainean de Interne.

În altă ordine de idei, rămâne de văzut dacă rușii se vor ține de cuvânt cu această nouă oprire a focului în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *