Situată în sudul Ucrainei, centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă, a anunţat joi, 18 august, ministerul Apărării al Federaţiei Ruse. Anunţul vine în contextul în care forţele armate ucrainene nu vor opri bombardarea obiectivului, cu toate că Ucraina neagă că ar fi vinovată de astfel de atacuri.
Ce i-ar determina pe ruşi să închidă centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie riscă să fie închisă, anunţă ruşii. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare au fost avariate în urma bombardamentelor.
Conform precizărilor lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.
În luna martie, forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, deşi se afla încă sub controlul personalului ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.
Până în acest moment, Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.
Jens Stoltenberg, despre o verificare la centrala nucleară de la Zaporojie
În cadrul aceluiași context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 17 august, că este „urgent” ca o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc și în jurul căreia au avut loc bombardamente.
Fiind cea mai mare din Europa, centrala a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova au început să se acuze reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor, relatează agențiile internaționale de presă.
Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi „reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear (…). Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse” din acest sit”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.
Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au provocat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt termen” pentru inspectarea sitului.
„În strânsă cooperare cu Agenția și cu membrii conducerii acesteia, vom face tot ce este necesar pentru venirea specialiștilor AIEA la centrală în scopul evaluării în mod real a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
De asemenea, Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că inspecţia ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.
Cu toate acestea, ministerul Apărării Federației ruse a anunțat joi, 18 august, că centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă.