Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale împotriva civililor din Ucraina

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale împotriva civililor din Ucraina

31 mart. 2022, 12:03,
în Razboi în Ucraina

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia că au tras miercuri, 30 martie, cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka din estul Ucrainei.

Toate acestea, după ce în urma negocierilor de marți, 29 martie, la Istanbul, Rusia a promis că își va diminua semnificativ activitățile militare din nord-estul capitalei ucrainene.

Ruşii acuzaţi că au folosit arme ilegale, bombe cu fosfor

În baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva tintelor militare

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale împotriva civililor ucraineni

Ruşii, acuzaţi că au folosit arme ilegale. Şeful administraţiei militare a regiunii Donețk, Pavel Kirilenko, a afirmat pe reţelele de socializare faptul că ruşii au folosit din nou, obuze cu fosfor la Marinka, oraş cu aproximativ 10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de pe 24 februarie.

„Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a continuat Pavel Kirilenko.

În baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva tintelor militare. La 25 martie, Rusia a dezminţit orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de arme în cadrul ofensivei sale.

Fără a oferi detalii despre muniţia folosită, Pavel Kirilenko a precizat că au fost bombardate şi oraşele Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino.

„Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate”, a subliniat el.

Serviciul de presă al Parchetului regional Harkov a anunţat că în nord-est, în satul Slobojanske, a fost efectuat un atac aerian al armatei ruse, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani.

De asemenea, şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, a declarat că au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est. Acesta a mai adăugat ca din fericire nu au fost înregistrate victime.

Ruşii acuzaţi că au folosit arme ilegale, lansare bomba cu fosfor

La 25 martie, Rusia a dezminţit orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de arme în cadrul ofensivei sale

Rusia a anunțat că nu va mai bombarda Mariupol

Ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea focului în orașul-port Mariupol, asediat din Ucraina, începând de joi dimineață, pentru a permite evacuarea civililor. Ministrul a precizat faptul că aceste coridoare umanitare vor fi făcute în colaborare cu ONU pentru o mai bună supraveghere. Totodată, după ce au avut loc negocieri „substanțiale” marți, 29 martie, la Istanbul, Rusia a promis că își va diminua semnificativ activitățile militare din direcția Kievului și în zona orașului Cernigov, din nord-estul capitalei ucrainene.

Într-o intervenţie publică, ministrul rus al Apărării a anunțat că Rusia nu va mai bombarda orașul-port Mariupol pentru a permite evacuarea civililor. Acesta a menționat faptul că operațiunile umanitare vor fi permise în oraș:

„Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, ne propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a declarat ministerul într-un comunicat citat miercuri de Agence France-Press.

Coridorul umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia – prin orașul-port Berdiansk, controlat de ruși – se va deschide la ora locală 1000 (0700 GMT). În urma acestui anunț al Rusiei, Ucraina nu a adus comentarii. Încercările anterioare de a stabili o încetare a focului în orașul Mariupol s-au prăbușit pe fondul acuzațiilor de rea-credință din ambele părți.

De asemenea, rușii au fost acuzați că au folosit arme ilegale împotriva civililor din Ucraina  și că au relocat cu forța mii de civili în Rusia sau în zonele controlate de ruși.

Ruşii acuzaţi că au folosit arme ilegale, presedintele rus Vladimir Putin

Serviciul de presă al Parchetului regional Harkov a anunţat că în nord-est, în satul Slobojanske, a fost efectuat un atac aerian al armatei ruse, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *