Moscova pare să-și fi schimbat strategia de război, astfel că Rusia a lansat zeci de atacuri simultane în estul Ucrainei, care se află sub foc continuu. Confruntându-se cu aceste lovituri, Kievul face un apel disperat către Occident, cerând mai mult armament greu. Însă statele NATO au devenit mai rezervate în privința acestor cerințe, deoarece nu vor să riște o confruntare directă cu Rusia.
Ucraina a intrat în cea de-a 93-a zi de război cu Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție. În prezent, Kremlinul pare să-și fi schimbat strategia de război, rușii lansând zeci de atacuri simultane în orașe și sate din regiunea estică.
Situația din Ucraina devine din ce în ce mai îngrijorătoare, iar de curând Moscova a schimbat radical strategia de război. Așa se face că, în prezent, estul Ucrainei este sub foc continuu. Mai mult decât atât, zeci de orașe sunt atacate simultan, din aer, dar și de la sol, de către armata lui Vladimir Putin.
Rusia, zeci de atacuri în estul Ucrainei
Reprezentanții de la Kiev fac un apel disperat, solicitând mai mult armament, însă statele NATO nu sunt de acord în privința acestui aspect, mai precis să furnizeze sisteme de rachete sau tancuri de ultimă generație Ucrainei, dat fiind faptul că alianța dorește să reducă riscul unei posibile confruntări între blocul Nord-Atlantic și Moscova.
În momentul de față, aproximativ 40 de localități din estul Ucrainei sunt atacate simultan. Cea mai mare mobilizare de trupe este în zona orașelor Severodoneţk, Lîsîceansk, Zolote şi Katerynivka, iar artileria rușilor se află în permanență la porțile acestor orașe. De precizat că, potrivit ultimelor detalii de pe front, se folosesc chiar rachete de mare precizie.
„Ruşii şi-au trimis toate trupele să atace regiunea Lugansk, să ocupe oraşele. Atacă aceeaşi poziţie timp îndelungat, 4 ore, de exemplu. Apoi atacă folosind una sau două unităţi de infanterie. Dacă nu au succes, cei care au rămas în viaţă se întorc şi reîncepe atacul artileriei”, a declarat Serghei Haidai, guvernatorul din Lugansk.
În plus, în zonele atacate de ruși din regiunea Donbas trăiesc aproximativ 40.000 de persoane, iar Rusia dorește chiar realizarea unor pașapoarte pentru respectivii cetățeni, inclusiv pentru cei din Mariupol, pentru a fi recunoscuți drept cetățeni ruși.
Negocierile de pace au fost oprite
De precizat este că negocierile de pace au fost oprite pentru moment, iar Volodimir Zelenski a refuzat vehement propunerea făcută de un fost oficial american, care este de părere că pentru a fi pace în Ucraina, trebuie să renunțe la teritoriile din Sud-Estul țării.
„Fostul secretar de stat american Kissinger a călătorit din trecut şi a zis că părţi din Ucraina ar trebui date Rusiei pentru a evita îndepărtarea Rusiei de Europa. Pare că domnul Kissinger încă se ghidează după un calendar din 1938”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Vestul este reticient in a livra arme de ultima generatie, deoarece, inevitabil, exemplare ale acestora ar ajunge in mana rusilor. Si astfel ar putea fi studiate si gasite mijloace de contra-atac, sau de anihilare.