Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia vrea să pună capăt colaborării cu CEDO
Rusia vrea să pună capăt colaborării cu CEDO

Rusia vrea să pună capăt colaborării cu CEDO

07 iun. 2022, 19:32,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Parlamentul Rusiei a adoptat astăzi, 7 iunie, un proiect de lege care presupune încheierea jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în țară, o ruptură care este provocată de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

În acest fel, se elimină o cale legală pe care rușii, incluzându-l pe opozantul Alexei Navalnîi, au folosit-o în trecut pentru a aduce în instanța europeană cazuri importante care au fost respinse de către tribunalele naționale.

Duma de Stat a aprobat deja două proiecte de lege

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat două proiecte diferite de lege: primul dintre acestea scoate țara de sub jurisdicția CEDO, iar al doilea stabilește data de 15 martie ca termen limită, hotărârile împotriva Rusiei care vor fi pronunțate după această dată nu vor mai fi puse în aplicare.

Proiectele de lege au fost adoptate aproape în unanimitate, un singur deputat, membru al Partidului Comunist, a votat împotrivă. Cele două propuneri trebuie să fie semnate de președintele Vladimir Putin înainte de a deveni texte de lege.

CEDO a cerut despăgubiri Moscovei în 2017

În 2017, CEDO a hotărât ca Moscova să plătească despăgubiri supraviețuitorilor unei luări de ostatici, care au suferit în urma intervenției serviciilor de securitate, în momentul în care au luat cu asalt o școală care era ocupată de către militari islamiști din 2004. Intervenția care s-a desfășurat în orașul Beslan s-a finalizat cu un adevărat măcel: peste 330 de ostatici, dintre care 180 de copii, și-au pierdut viața.

De asemenea, în februarie 2021, CEDO a hotărât că Navalîi, principala figură a opoziției din țară, ar trebui eliberat din penitenciar, după ce a fost închis pentru acuzații pe care le-a descris ca fiind motivate politic. Moscova a descris decizia CEDO drept „ilegală”.

Rusia a fost admisă în Consiliul Europei în 1996

Consiliul Europei a admis Rusia în 1996, în timpul președinției lui Boris Elțin, pentru a promova drepturile omului și democrația în Europa.

Pe 15 martie, Consiliul Europei a decis excluderea Rusiei din organizația din care face parte CEDO, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, în februarie.

Moscova a declarat atunci că a decis independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care regulile Consiliului Europei o interzic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *