Prima pagină » Actualitate » Rusia va începe exerciții militare cu Belarus
Rusia va începe exerciții militare cu Belarus

Rusia va începe exerciții militare cu Belarus

10 feb. 2022, 08:55,
în Actualitate

Rusia și Belarus urmează să înceapă 10 zile de exerciții militare comune, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la acumularea de forțe ruse la granițele Ucrainei. NATO spune că exercițiile comune marchează cea mai mare desfășurare a Rusiei în fosta Belarus sovietică de la Războiul Rece. Casa Albă a numit exercițiile o acțiune „escalatorie” în tensiunile din Ucraina.

Asta în condițiile în care în Belarus vor fi detașați 30.000 de soldați ruși, iar la granița cu Ucraina sunt prezenți peste 100.000 de soldați. Soldații ar putea începe oricând o invazie terestră mai ales în contextul în care trenurile militare rusești au adus tactică militară, printre care și spitale de campanie, la graniță.

Rusia va începe exerciții militare cu Belarus

Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari la graniță. Exercițiile militare cu Belarus sunt văzute de specialiști drept o amenințare. Dar unele țări occidentale, inclusiv SUA, au avertizat că un atac rus ar putea avea loc în orice moment, dar unele surse militare din Ucraina au afirmat recent că Rusia nu va ataca Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice din China.

Joi sunt așteptate discuții diplomatice menite să rezolve conflictul în toată Europa. În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de sud a Ucrainei. De atunci a existat un conflict de lungă durată în estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși controlează zone de teritoriu și cel puțin 14.000 de oameni au fost uciși.

Zeci de mii de militari ruși prezenți în exerciţiile militare cu Belarus

Aproximativ 30.000 de militari ruși sunt așteptați să participe la exercițiile cu Belarus. Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul l-a susținut pe Lukașenko când au izbucnit proteste uriașe în Belarus în 2020 , în timp ce majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni și au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor despre care se credea că au fost manipulate în favoarea liderului de multă vreme. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exercițiile comune ca fiind serioase, spunând că Rusia și Belarus sunt „confruntate cu amenințări fără precedent”.

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, a declarat însă pentru BBC că țara să crede în continuare că diplomația ar putea ajuta la detensionarea crizei din Ucraina. El a spus că trupele ruse staționate în prezent în Belarus se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciții.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: „Pe măsură ce ne uităm la pregătirea pentru aceste exerciții militare, vedem din nou acest lucru ca fiind cu siguranță mai mult o escaladare și nu o acțiune de desescaladare”.

Ce spune Emmanuel Macron despre întâlnirea cu Vladimir Putin

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că discuțiile privind soluționarea conflictului vor fi reluate încă de joi și vor include Rusia și Ucraina, împreună cu Franța și Germania – cunoscut sub numele de cvartetul din Normandia. Macron a declarat miercuri reporterilor că Putin l-a asigurat că forțele ruse nu vor intensifica criza, dar Rusia a spus că nu a oferit o astfel de garanție.

După două zile de diplomație intensă condusă de dl Macron, există o sugestie că o concentrare reînnoită asupra așa-numitelor acorduri de la Minsk – care urmăreau să pună capăt conflictului din estul Ucrainei – ar putea fi folosită ca bază pentru a dezamorsa criza actuală. Ucraina, Rusia, Franța și Germania au susținut acordurile în 2014-2015.

Așadar, exercițile militare ale Rusiei în Belarus sunt văzute ca o amenințare, în pofida faptuluii că oficialii de la Moscova au anunțat înainte de această desfăşurare de forțe şi a dat asigurări că nu vor invada Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025