Prima pagină » International » Rusia și Ucraina la un pas de război: Vladimir Zelenschi s-a adresat cetățenilor ruși

Rusia și Ucraina la un pas de război: Vladimir Zelenschi s-a adresat cetățenilor ruși

24 feb. 2022, 10:17,
BZI.ro, în International

După agresiunea militară înregistrată pe teritoriul ucrainean, Rusia și Ucraina se află la un pas de război. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenschi s-a adresat cetățenilor Rusiei. În cadrul discursului său, liderul ucrainean a vorbit în rusă. Președintele a menționat faptul că rușii și ucrainenii sunt total diferiți, însă acest fapt „nu este un motiv pentru a fi inamici”. El a mai subliniat că Ucraina nu are nevoie de război „nici rece, nici cald, nici hibrid”. „Dar ne vom apăra”, a spus șeful statului.

La prima oră a dimineții zilei de 24 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că a decis să lanseze o operațiune specială în Donbass după solicitarea „DNR” și „LNR”. El le-a cerut militarilor ucraineni să depună armele jos și „să meargă acasă”. Președintele Ucrainei a instituit pe teritoriul țării, stare de urgență. Pe când, Rusia numește trupele aduse pe teritoriul Ucrainei drept  „forțe de menținere a păcii”.

colaj vladimir putin si vladimir zelenschi

Zelenschi a spus că majoritatea rușilor se înșală atunci când cred că Kievul poate reprezenta o amenințare pentru Federația Rusă

Rusia și Ucraina în război: „Kievul nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă”

În videoclipul postată de liderul Ucrainei pe canalul său de telegram, Zelenschi a spus că majoritatea rușilor se înșală atunci când cred că Kievul poate reprezenta o amenințare pentru Federația Rusă.

El a menționat că Ucraina prezentată în știrile ruse și Ucraina ce înseamnă cu adevărat sunt imagini complet diferite. Președintele i-a îndemnat pe cetățenii Rusiei să nu creadă ceea ce se „spune la televizor”, subliniind că Ucraina nu dorește să distrugă, ci își construiește propriul viitor.

Președintele ucrainean a menționat și despre presupusa ură a ucrainenilor față de cultura rusă.

„Cum putem să urâm cultura? Vecinii se îmbogățesc mereu reciproc cultural”, a menționat liderul Ucrainei, Vladimir Zelenschi.

Zelenschi a remarcat că poporul ucrainean nu sprijină nazismul așa cum susține Moscova, deoarece a jertfit cu 8 milioane de vieți pentru victoria asupra lui.

„Cum pot fi nazist? Spune-i asta bunicului meu, care a trecut prin tot războiul în infanteria armatei sovietice și a murit sub funcția de colonel în Ucraina independentă ”, a continuat el.

vladimir putin si vladimir zelenschi

Președintele Ucrainei a instituit pe teritoriul țării, stare de urgență

Ucraina se pregătește pentru dialog cu Rusia

Adresându-se tuturor rușilor „nu ca președinte, ci ca cetățean al Ucrainei”, Zelenschi a spus că Kievul este pregătit pentru un dialog cu Federația Rusă în orice format și pe orice platformă.

„Securitatea Ucrainei este legată de securitatea vecinilor noștri. Astăzi trebuie să vorbim despre securitatea întregii Europe. Dar scopul nostru principal este pacea în Ucraina și securitatea cetățenilor noștri”, a spus el.

Potrivit Președintelui Ucrainei, pe 23 februarie, Vladimir Zelenschi a încercat să aibă o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. Însă, propunerea sa nu a primit răspuns.

„Rezultatul este tăcerea. Deși ar trebui să fie liniște în Donbass”, a spus președintele ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu refuză a priori să se întâlnească cu șefii celor două state. Răspunzând reporterilor, Peskov a menționat că Rusia este pregătită să se întâlnească cu liderul ucrainean dacă acest fapt va ajuta la „tăierea nodului gordian” în estul Ucrainei. Totodată, el a spus că la Moscova „înțelegerea” problemelor specifice care ar putea sta la baza agendei reuniunii liderilor celor două țări nu a ajuns încă la maturitate.

vladimir putin si vladimir zelenschi

La prima oră a dimineții zilei de 24 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că a decis să lanseze o operațiune specială în Donbass după solicitarea „DNR” și „LNR”

Ce spune secretarul de stat american despre încălcarea acordului de la Minsk

Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken a refuzat să răspundă la o întrebare a presei despre viitorul formatului Normandia, care a fost creat pentru a facilita implementarea acordurilor de la Minsk privind o reglementare în estul Ucrainei. Blinken a redirecționat întrebarea jurnaliștilor către președintele Rusiei.

„Din câte vedem, prin acțiunile sale a respins, de fapt, a încălcat acordurile de la Minsk, pentru promovarea cărora era destinat formatul Normandia”, a subliniat el.

Pe 21 februarie, Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaștere a independenței RPD și LPR, dând instrucțiuni forțelor armate ale țării să asigure menținerea păcii în republici. După această acțiune, o serie de țări occidentale au optat pentru introducerea unor noi sancțiuni împotriva Moscovei, criticând-o aspru pentru decizie.

Faptul că Rusia și Ucraina vor ajunge la un numitor comun fără război este puțin probabil. Având în vedere faptul că atacul din această dimineață a fost atent planificat. În ultimele luni, Kievul și țările occidentale au acuzat Rusia că trage trupe la granițele Ucrainei și pregătește o ofensivă militară. Moscova a negat în repetate rânduri existența unor astfel de planuri agresive.

colaj vladimir putin si vladimir zelenschi pe fonul hartii teritoriului ucrainei

Zelenschi a remarcat că poporul ucrainean nu sprijină nazismul așa cum susține Moscova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *