Prima pagină » National » Rusia și Ucraina ar fi ajuns la un consens pentru prevenirea războiului. Care sunt rezultatele negocierilor de la Paris

Rusia și Ucraina ar fi ajuns la un consens pentru prevenirea războiului. Care sunt rezultatele negocierilor de la Paris

27 ian. 2022, 09:45,
în National

Negociatorii din Rusia și Ucraina ar fi ajuns la un consens. Conform surselor citate, ambele părți sunt de acord că o încetare permanentă a focului în estul Ucrainei trebuie respectată „necondiționat”.

Înțelegerea a venit la capătul negocierilor care au avut loc miercuri, la Paris, și s-au întins pe mai multe ore. În acest moment, oficialii ucrainieni au declarat că prioritatea numărul 1 este aplanarea conflictului cu Rusia. În acest scop, ei sunt dispuși să negocieze non-stop.

Rezultatul negocierilor din Paris

La negocierile care au avut loc în Formatul Normandia au participat Ucraina, Rusia, Germania și Franța. Marile puteri încearcă să intermedieze pacea în estul Ucrainei, după invazia rusă din Crimeea și anexarea peninsulei la Rusia, în primăvara lui 2014.

Rezultatul pozitiv vine pe fondul tensiunilor la cote maxime între Moscova și Kiev, în condițiile în care Rusia a poziționat peste 100.000 de mii de soldați la frontiera comună, alimentând temerile privind iminența unei noi invazii.

În această situație complicată, oficialii occidentali continuă să caute o soluție diplomatică prin intermediul protocolului de la Minsk – un acord de încetare a focului semnat de Ucraina și Rusia, în anul 2015.

Rusia și Ucraina au ajuns la un consens

Rusia și Ucraina, de acord că încetarea focului în est trebuie respectată indiferent de divergențele dintre părți

„Am convenit că, indiferent de divergențele referitoare la acordurile de la Minsk care există între Ucraina și regiunile Donețk și Lugansk, încetarea focului trebuie respectată necondiționat, a declarat Dmitri Kozak, negociatorul șef al părții ruse.

El a adăugat că forțele armate din Ucraina și republicile separatiste din Donețk și Lugansk au obligația de a implementa acordurile revine forțelor armate ale

De asemenea, negociatorul ucrainean Andrii Yermak a declarat că toate părțile au susținut o încetare permanentă a focului iar Kievul este dispus să negocieze „permanent” pentru a preveni războiul.

Yermak este de părere că reluarea discuțiilor în Formatul Normandia este „un semnal foarte pozitiv”, primul de acest fel de la finalul anului 2019. Prioritatea numărul 1 al Ucrainei este aplanarea tensiunilor de la graniță.

„Eforturile continuă și pot să vă spun că Ucraina, ca de obicei, este pregătită să negocieze non-stop. Deoarece pentru noi, pentru președintele ucrainean Volodimir Zelensky, pentru întreaga echipă, prioritatea este oprirea războiului, revenirea teritoriilor noastre și, de asemenea, aplanarea tensiunilor la graniță”, a precizat oficialul ucrainean.

Rusia ar deține prea puțini soldați pentru un război

Edward Luttwak, strateg militar american al președinților Jimmy Carter și George Bush senior este de părere că Vladimir Putin nu deține o putere militară încât să-și permită un asemenea atac. Acesta susține că rușii pun presiune pe Ucraina până când cei din urmă vor alege un președinte care să aibă o atitudine respectuasă față de Moscova. Nu în ultimul rând, Luttwak sparge mitul potrivit căruia Rusia are sute de mii de soldați. În realitate, rușii nu ar avea nici măcar 200.000 de oameni.

„Nu are 500.000, nici 4, nici, 3 nici măcar 200.000 de soldaţi. Aşa că nu poate invada, este cacealma, joacă la cacealma. Este un război al nervilor”, mai spune Luttwak.

Declarații după ședința CSAT

Miercuri, 26 ianuarie 2022, a fost convocată o ședință în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în contextul unui potențial atac armat al Federației Ruse asupra Ucrainei. După finalizarea ședinței, șeful statului și Ministrul Apărării au oferit declarații publice cu privire la discuțiile purtate în cadrul întrunirii. Președintele Klaus Iohannis a îndemnat românii să nu se teamă de un eventual război pentru că ”România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate”.

”Îi asigur pe cetățenii români că suntem angajați, cu aliații noștri, să disutăm, să decidem și să punem în practică cele mai bune măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, miercuri după-amiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025