Prima pagină » International » Rusia se retrage din tratatul „Cer Deschis”. Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea
Rusia se retrage din tratatul „Cer Deschis”. Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea

Rusia se retrage din tratatul „Cer Deschis”. Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea

07 iun. 2021, 12:20,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni, 7 iunie 2021, legea prin care se oficializează retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis. Tratatul le permite statelor membre să efectueze zboruri de observare deasupra teritoriilor celorlalte state participante, informează Reuters şi TASS.

Statul rus susţine faptul că decizia Statelor Unite ale Americii de a nu reveni în tratatul Cer Deschis a fost „o greşeală politică”, în condiţiile în care Moscova şi Washington pregătesc o întrevedere între şefii celor două ţări, care ar urma să aibă loc mai târziu luna aceasta.

„A se denunţa Tratatul Cer Deschis, încheiat în oraşul Helsinki pe 24 martie 1992”, se spune în textul legii.

Legea a fost adoptată de Duma de Stat, pe data de 19 mai

În data de 19 mai, această lege a fost adoptată cu unanimitate de voturi de Duma de Stat. În prima instanţă, era planificat ca membrii Consiliului Federaţiei să dezbată documentul în aceeaşi zi, însă apoi dezbaterile asupra denunţării tratatului au fost amânate. În timpul reuniunii din data de 2 iunie a camerei superioare a parlamentului rus senatorii au aprobat la fel, în unanimitate legea.

Tratatul Cer Deschis a fost încheiat în 1992 şi a intrat în vigoare în anul 2002. Acesta a permis celor 34 de state participante să demareze un anumit număr de zboruri de observare cu aeronave neînarmate deasupra teritoriilor lor. Acordul s-a considerat a fi un pilon de încredere între membrii NATO şi Rusia.

Moscova a refuzat vehement să rămână membru fără Statele Unite, deoarece consideră că ceilalţi semnatari, multe ţări europene membre NATO şi Canada, ar transmite informaţii despre Rusia la Washington.

Pe 15 ianuarie anul curent, Ministerul Afacerilor Externe rus a anunţat că a demarat procedurile interne pentru retragerea Federaţiei Ruse din acest tratat. Potrivit diplomaţiei ruse, retragerea Washingtonului din Tratatul Cer Deschis, care s-a concretizat pe 22 noiembrie anul trecut, „a alterat considerabil echilibrul de interese al ţărilor-membre” ale tratatului.

Situația drepturilor omului în Rusia

Duminică, preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că va aborda probleme privind situaţia drepturilor omului în Rusia la întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, programată la Geneva.

„Mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin peste aproximativ două săptămâni, la Geneva, şi îi voi transmite clar că noi nu vom sta degeaba permiţându-i că încalce drepturile”, a afirmat Joseph Biden.

În replică, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că perspectivele asupra agendei pentru summitul din 16 iunie nu coincid.

„Agendele Statelor Unite şi Rusiei nu coincid, dar, în mod tradiţional, noi suntem pregătiţi să reacţionăm la orice problemă evocată de partea americană. Din nefericire, disponibilitatea reciprocă este observată din ce în ce mai rar”, a afirmat Serghei Riabkov. Oficialul rus a avertizat că, în următoarele zile, Rusia va transmite o serie de „semnale neplăcute”. „Americanii trebuie să pornească de la premisa că un număr de semnale din partea Moscovei vor fi neplăcute pentru ei, inclusiv în următoarele zile, iar aici nu mă refer la summit, nu ştiu cum se va derula”, a subliniat Serghei Riabkov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`