Prima pagină » International » ​Rusia salută demisia lui Liz Truss. Zaharova, despre fostul premier britanic: „O ruşine de lider”
​Rusia salută demisia lui Liz Truss. Zaharova, despre fostul premier britanic: „O ruşine de lider”

​Rusia salută demisia lui Liz Truss. Zaharova, despre fostul premier britanic: „O ruşine de lider”

20 oct. 2022, 18:41,
în International

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat, joi, demisia premierului britanic Liz Truss, susținând că este „o ruşine de lider care va fi ţinut minte pentru analfabetismul său catastrofal”, scrie Reuters.

„Marea Britanie nu a avut niciodată o astfel de ruşine de prim-ministru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Liz Truss a fost în Rusia în luna februarie, parte a unui demers al politicienilor occidentali de a evita o invazie rusă în Ucraina, iar de atunci a fost ținta unor comentarii acide din partea Moscovei.

Liz Truss a confundat două regiuni ale Rusiei cu Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe referitoare la „anaflabetismul catastrofal”, vine în contextul în care Lizz Truss a mers în Rusia și a avut o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov. La acea întâlnire, Liz Truss a confundat două regiuni ale Rusiei cu Ucraina, declanşând un val de ironii în presa rusă.

Relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury în 2018.

Liz Truss, și-a dat demisia

Liz Truss a fost numită premier pe data de 6 septembrie 2022, după ce Boris Johson a demisionat. Aceasta a fost aleasă de membrii Partidului Conservator pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele și paralel cu menţinerea cheltuielilor publice.

Ea a promis o acțiune urgentă pentru a rezolva criza energetică cu care se confruntă statul britanic. Însă, ulterior, Truss, a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede”. Mai mulți deputați conservatori britanici erau nemulţumiţi de activitatea premierului, ceea ce a generat o criză politică în Marea Britanie.

Deși anterior, Liz Truss menționat că nu va renunța la funcția să premier, astăzi 20 octombrie 2022, ea a afirmat că nu poate îndeplini mandatul.

„Recunosc însă că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a declarat Liz Truss înainte de a-şi anunţa demisia.

Astfel, deşi a fost a treia femeie prim-ministru din istoria ţării, Liz Truss a avut şi cel mai scurt mandat din istoria Mării Britanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *