Japonia a criticat marți decizia Rusiei de a se retrage din negocierile privind tratatul de pace bilateral și de a suspenda proiectele economice comune legate de insulele aflate în litigiu.
Decizia Rusiei vine după ce Japonia a criticat războiul din Ucraina și a impus sancțiuni. Executivul japonez a comunicat pe 8 martie că vrea să îşi revendice insulele Kurile de Sud, în dispută teritorială cu Rusia.
Rusia nu mai poartă negocieri de pace cu Japonia
Rusia și Japonia încă nu au pus capăt oficial ostilităților celui de-al Doilea Război Mondial din cauza conflictului asupra insulelor situate în largul celei mai nordice insule a Japoniei, Hokkaido. Sunt cunoscuți în Rusia sub numele de Kurile și în Japonia sub denumirea de Teritoriile de Nord.
Decizia Moscovei de a se retrage din discuții vine ca răzbunare la sancțiunile impuse de Tokyo pentru invadarea Ucrainei de către Rusia. Insulele au fost ocupate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia susține că achiziția a fost la fel de corectă ca orice schimbare internațională a granițelor după război. Japonia a contestat acest lucru.
„Întreaga situație a fost creată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru în relațiile Japonia-Rusia este extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă”, a spus premierul japonez Fumio Kishida.
Japonia a impus tranșe de sancțiuni asupra a 76 de indivizi ruși, șapte bănci și alte 12 organisme, inclusiv oficiali din apărare și exportatorul de arme de stat, Rosoboronexport.
Japonia a avertizat Rusia referitor la un posibil conflict nuclear
Japonia a condamnat de la început războiul din Ucraina. După ce Vladimir Putin a declarat că este capabil de orice sfârșit, inclusiv cel nuclear, fostul primar al Hiroshimei a ţinut o scurtă conferinţa de presă în care i-a îndemnat pe cei care dețin forțe nucleare să se gândească foarte bine înainte de a decurge la această armă.
Acesta a amintit că victimele bombardamentelor atomice americane din 1945 de la Hiroshima şi Nagasaki au trecut prin „iad” şi printr-o „realitate îngrozitoare căreia au reuşit totuşi să-i supravieţuiască”.
Totodată, fostul edil i-a îndemnat pe liderii statelor nucleare din lume să vină să viziteze cele două oraşe nipone pentru a înţelege ce pagube poate provoca un atac nuclear. De asemenea, într-o conferinţă de presă, fostul primar Akiba a cerut premierului japonez Fumio Kishida să se întâlnească cu Putin şi cu alţi lideri de ţări nucleare pentru a le „transmite revendicările hibakusha”, cum sunt cunoscuţi în Japonia supravieţuitorii bombei atomice, care cer abolirea armelor nucleare, acesta precizând că premierul nipon , ce a fost ales într-o circumscripţie din Hiroshima, „are puterea de a-i convinge”.
Așadar, faptul că Rusia s-a retras de la negocierile de pace cu Japonie reprezintă un punct critic în relațiile celor două țări care și așa au fost tensionate după cel de-al Doilea Război Mondial.