Vineri, 23 decembrie 2022, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a criticat decizia Uniunii Europene de a oferi Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidată.
Bosnia-Herțegovina a primit statutul de țară candidată la UE pe 16 decembrie 2022, în cadrul unui summit de la Bruxelles, unde s-au întțlnit şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Rusia s-a înfuriat după ce Bosnia și Herțegovina a primit statutul de țară candidată a UE
Potrivit liderilor ruși, decizia Uniunii Europene face parte dintr-un efort occidental de a-și impune politicile în țările din Balcanii de Vest.
„În contextul situației actuale din lume și al liniei expansioniste a Occidentului, este evident că această decizie a fost motivată în primul rând de o sarcină de cucerire geopolitică totală a regiunii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat emis de ambasada Rusiei în Bosnia.
Potrivit liderilor europeni, decizia a fost motivată de teama că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiunea volatilă a Balcanilor de Vest.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova a menționat că Uniunea Europeană forțează țările din Balcani să adopte politica externă și deciziile blocului în materie de sancțiuni împotriva Federației Ruse.
Pe de altă parte, Rusia insistă ca biroul supraveghetorului internațional pentru pace din Bosnia să fie închis și îi încurajează pe sârbii bosniaci separatiști să nu se supună deciziilor emisarului.
„Intenționăm să continuăm să lucrăm cu scopul de a elibera Bosnia și Herțegovina suverană și independentă de regimul învechit al protectoratului extern”, se arată în declarație.
Pe lângă Bosnia-Herțegovina, intenția de aderare la Uniunea Europeană și-au arătat-o și Albania, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia și Ucraina.
UE a aprobat acordarea statutului de ţară candidată Bosniei-Herțegovinei
Reamintim faptul că șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au aprobat pe 16 decembrie 2022 statutul de țară candidată pentru Bosnia-Herțegovina.
Decizia Uniunii Europene reprezintă debutul procesului de aderare în cazul acestei ţări, cu 3,5 milioane de locuitori. În cazul acestei țări, procesul de aderare este complicat, întrucât este o țară divizatî între o entitate sârbă Republica Srpska și o entitate româno-musulmană.
Încă din octombrie 2022, Comisia Europeană a recomandat oferirea statutului de candidată pentru această ţară balcanică care, de altfel, se confruntă cu ameninţări secesioniste.
Pentru a putea adera la UE, Bosnia trebuie să adopte reforme care urmăresc corupția și criminalitatea organizată, gestionarea migranților și respectarea drepturilor fundamentale.
De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia.
În această perioadă au fost deschise şi negocieri cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord. De exemplu, Kosovo a depus pe 15 decembrie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Despre această decizie a anunţat anterior, în marja Summitului Uniunea Europeana-Balcanii de Vest, preşedinta kosovară Vjosa Osmani.
„Voi anunţa acest lucru azi, aici în faţa tuturor liderilor UE (…). Mă aflu aici ca lider al celei mai pro-europene ţări care există”, a subliniat atunci Vjosa Osmani, la sosirea sa la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana.