Moscova transmite că a început deja să redirecționeze o parte din exporturile sale de petrol, pentru a limita pagubele care au fost provocate de sancțiunile europene.
Liderii statelor Uniunii Europene au convenit luni, 30 mai, să diminueze cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului. Pe lângă această măsură, aceștia au convenit și asupra altor sancțiuni, precum eliminarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul SWIFT, cu scopul de a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.
Sancțiunile vor fi impuse cu o perioadă de tranziție
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.
„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent – pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
O bună parte din exporturile de petrol ale Rusiei ajung în Europa
Europa a importat anul trecut mai mult de un sfert din petrolul total folosit din Rusia, în Uniunea Europeană ajungând aproape jumătate din exporturile rusești de țiței și produse petroliere, potrivit datelor Agenției Internaționale a Energiei (IEA).
China și India, noii cumpărători ai Rusiei
Deja Moscova a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a mai anunţat Kremlinul.
„Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov.
Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.
Gazprom oprește livrările din mai multe state europene
Compania Gazprom va opri de astăzi livrările de gaze naturale către Orsted, Danemarca, și Shell Energy, companie care furnizeaă o parte din gaze Germaniei. Motivul este faptul că cele două țări nu au plătit în ruble pentru gazele care le-au fost livrate în aprilie. Anunțul a fost făcut astăzi de către compania rusă.
Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Compania a oprit deja livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Olanda, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.
Gazprom a oprit livrările către Olanda
Compania Gazprom a anunțat că începând de astăzi, 31 mai, Rusia va tăia gazul livrat în Olanda, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Livrările vor fi sistate începând cu data de 31 mai 2022, scrie FD.nl.
Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că circa 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, urmează să se încheie la data de 1 octombrie 2022.
Vladimir Putin a cerut plata gazelor rusești în ruble
În martie, liderul rus a cerut ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble, spunând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.
Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.