Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia, pregătită să încercuiască Kievul! Armata rusească a ajuns la 25 de kilometri de capitala Ucrainei
Rusia, pregătită să încercuiască Kievul! Armata rusească a ajuns la 25 de kilometri de capitala Ucrainei

Rusia, pregătită să încercuiască Kievul! Armata rusească a ajuns la 25 de kilometri de capitala Ucrainei

28 feb. 2022, 21:00,
în Razboi în Ucraina

Potrivit CNN, armata rusă „avansează încet” dar a reușit să înainteze 5 kilometri în ultimele 24 de ore. În paralel, rușii încearcă să cucerească Harkov și Mariupol.

„Ne așteptăm să încerce încercuirea Kievului în următoarele zile”, a zis un oficial american din domeniul apărării.

Experții estimează că armata rusă ar putea deveni mai agresivă. „Au înaintat mai încet decât au dorit și sunt frustrați”, au spus pentru CNN surse militare americane.

Locuitorii rămași în Kiev, gata să lupte cu orice le cade sub mână

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite: „Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!”, „Nu deveniţi asasini!”, „Căraţi-vă acasă!”.

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână – o veche maşină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi – pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor ruseşti.

„Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap!”, asigură un angajat la o bancă.

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două ţări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuţi de şocul primelor atacuri împotriva oraşului lor, să-şi organizeze apărarea.

Kiev, o adevărată zonă de război

În doar cinci zile, Kiev a devenit o veritabilă zonă de război.

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei!”), la care se răspunde „Eroilor Ucrainei!”, formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt şofer adaugă „Moarte moscoviţilor!” şi redemarează în trombă.

Batalioanele de soldaţi ucraineni, ocupaţi să respingă ofensiva rusă de la porţile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din „Apărarea teritorială”, civili înarmaţi, constituie aici principala forţă de luptă.

Transportaţi cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti. Lângă blocurile turn de locuinţe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucţie într-un peisaj de război.

O altă echipă se ghemuieşte deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conţin „o treime motorină, două treimi benzină”, un fitil de cârpă şi apoi „boom!”, explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *