Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franța. Care este motivul pentru această decizie radicală

Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franța. Care este motivul pentru această decizie radicală

31 aug. 2022, 13:59,
BZI.ro, în International

Livrările de gaze ruseşti pentru Franta vor fi oprite, începând de joi, 1 septembrie. Anunţul a fost făcut de oficialii companiei Gazprom, care spun că Parisul nu a plătit integral livrările de gaz de luna trecută.

De asemenea, de marți dimineață, 30 august, Moscova redusese fluxul pe conductele care alimentează Franța, din cauza unui așa-numit dezacord în privința contractului.

Din septembrie, Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franța

Deşi Rusia opreşte livrările de gaze pentru Franta începând cu 1 septembrie, Parisul dă asigurări că dispune de suficiente rezerve pentru la iarnă. Această siguranţă vine şi și din cauză că se bazează pe Rusia pentru doar 17% din gazele pe care le consumă.

„Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.

Cu toate acestea, comportamentul Moscovei alimentează şi mai mult temerile că va folosi orice motiv pentru a crea probleme în aprovizionarea cu gaze.

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”, a spus ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher.

Europa a fost deja informată de Gazprom va opri fluxul de gaz prin Nord Stream 1, de miercuri, 31 august, până vineri, 2 septembrie, pentru noi „lucrări de mentenanță”.

De asemenea, un anunț similar fusese făcut în urmă cu zece zile de compania rusească Gazprom, care a spus că astfel de lucrări trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare.

Premierul francez Elisabeth Borne a îndemnat, luni, 29 august, companiile să facă planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că ele vor fi primele lovite dacă Franța va fi obligată să raționalizeze furnizarea de gaze și energie electrică.

Federația rusă a decis să îşi închidă un gazoduct

Într-un context asemănător, amintim că Rusia a anunţat faptul că un gazoduct vital va fi închis pentru o perioadă de trei zile la sfârșitul lunii august, ceea ce va duce la o nouă scădere a livrărilor, în timp ce țările din Europa se confruntă cu prețuri ridicate la energie.

Încă de la începutul războiului din Ucraina din data de 24 februarie, țările occidentale încearcă să își reducă dependența de petrolul și gazele rusești.

Spre exemplu, în anul 2021, Rusia a furnizat 40 la sută din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene. Germania, având cea mai mare economie europeană, a fost cel mai mare importator în 2020, urmată de Italia. Marea Britanie a importat doar 4 la sută din necesarul său de gaze din Rusia în 2021 și nu a importat gaze rusești pentru a treia lună.

Chiar dacă Statele Unite ale Americii nu importă gaze rusești, acestea sunt afectate atunci când Rusia restricționează aprovizionarea Europei continentale, ceea ce determină creșterea prețurilor globale la gaze.

De asemenea, compania energetică rusă Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 către Germania va fi închis pentru reparații în perioada 31 august – 2 septembrie, ceea ce va provoca întreruperi semnificative ale aprovizionării. Totodată, arde o cantitate excepțional de mare de gaz dintr-o instalație aflată în apropierea începutului conductei, din motive necunoscute.

Așadar, livrările de gaze ruseşti pentru Franta vor fi oprite, începând de joi, 1 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *