Prima pagină » International » Rusia oprește livrarea de gaze pentru Olanda, după ce aceasta a refuzat să plătească în ruble
Rusia oprește livrarea de gaze pentru Olanda, după ce aceasta a refuzat să plătească în ruble

Rusia oprește livrarea de gaze pentru Olanda, după ce aceasta a refuzat să plătească în ruble

30 mai 2022, 21:31, 1 ,
BZI.ro, în International

Compania Gazprom a anunțat astăzi că începând de marți, 31 mai, Rusia va tăia gazul livrat în Olanda, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor.

Livrările vor fi sistate începând cu data de 31 mai 2022, scrie FD.nl.

Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că circa 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, urmează să se încheie la data de 1 octombrie 2022.

Compania olandeză a anticipat mișcarea rușilor

Totuși, compania olandeză a anticipat faptul că rușii vor lua această decizie și a început deja să achiziționeze gaz din alte surse.

În acest sens, Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra în cadrul unei mesaj pe platforma Twitter. Potrivit autorităților olandeze, sistarea gazului rusesc nu va produce consecințe în ceea ce privește rezervele fizice de gaze naturale livrate spre locuința olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară.

Cât gaz consumă Olanda

Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia.

Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin. Anterior, Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, ca urmare a refuzului de a plăti în ruble.

Vladimir Putin a cerut plata gazelor rusești în ruble

În martie, liderul rus a cerut ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble, spunând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.

Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.

Comentarii
  • Se intoarce roata !
    Sanctiunile mUE se intorc ca bumerangul.
    Occidentalii o vor lua in freza gratzie propriilor guverne criminale.
    Rusia are suficienta piata de desfacere pentru petrol, gaze, electricitate, cereale, minereu de Fier, etc.

    mUE va face IMPLOZIE ! Se va autodezmembra !
    Gata, mascarada s-a incheiat cu ultima serbare de la Davos.

    Kanetz film !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *