Prima pagină » Actualitate » Rusia nu va mai livra gaze naturale în Polonia și Bulgaria
Rusia nu va mai livra gaze naturale în Polonia și Bulgaria

Rusia nu va mai livra gaze naturale în Polonia și Bulgaria

27 apr. 2022, 10:40,
BZI.ro, în Actualitate

Rusia a anunțat că nu va mai livra gaze naturale în Polonia și Bulgaria. Anunțul a fost făcut de colosul rusesc Gazprom care, în acest fel, întrerupe un contract aflat în derulare. Rușii avertizează că cele două state nu au voie să intervină în conductele de gaze naturale care exportă în state țerțe.

Decizia vine în contextul în care Vladimir Putin a declarat în urmă cu câteva săptămâni că statele care vor să cumpere gaz rusesc vor plăti pentru acesta în ruble. Decizia președintelui Rusiei vine ca un sprijin pentru economia țării care este într-un picaj total. Acest lucru ar duce la întărirea monezii naționale care a atins cele mai mici valori din istorie în comparație cu dolarul sau cu euro.

Ruzia nu mai livrează gaze naturale în Poloni și Bulgaria pentru că cele două state nu plătesc în ruble

Așadar, Gazprom a emis un comunicat oficial prin care explică faptul că Rusia nu mai livrează gaze naturale în Polonia şi Bulgaria. Decizia colosului rusesc vine în contextul refuzului celor două țări de a-și plăti facturile în ruble ruseşti:

„De la sfârșitul zilei de lucru din 26 aprilie, Gazprom Export nu a primit plăți pentru livrările de gaze în aprilie de la aceste companii Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) în ruble, în conformitate cu decretul președintelui Federației Ruse Nr. 172 din 31.03.2022, plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noi detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, a spus compania, citată de Interfax.

Problema apare în contextul în care, pe lângă faptul că statele cumpără gaze naturale din Rusia, cele două țări sunt de tranzit. Gazprom a punctat faptul că Polonia şi Bulgaria nu au dreptul să sustragă gaze naturale destinate pentru export în alte state:

„Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit. În cazul retragerii neautorizate a gazului rusesc din volumele de tranzit către țări terțe, livrările pentru tranzit vor fi reduse cu acest volum”, a reamintit Gazprom.

Vladimir Putin îşi îndreaptă exporturile către ”țările prietene”

În contextul în care Rusia a fost sancţionata economic, Vladimir Putin a susţinut incă de la început că îşi va îndrepta exporturile către ”țările prietene”. El a spus că „țările neprietenoase” distrug lanțurile de aprovizionare din Arctica. Deși Putin a recunoscut că și Rusia a avut de suferit ca urmare, el a spus că a deschis „noi posibilități” de a trimite gaze naturale în țările în care acestea sunt „cu adevărat necesare”.

În acest context, cea mai mare problemă europeană este cea a Germaniei care este puternic dependentă de gazele naturale din Rusia. Germania îşi bazează întreaga industrie pe importul gazelor naturale. Recent, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a afirmat faptul că țara este încrezătoare că va găsi înlocuitor pentru gazele din Rusia. Oricum, rușii au sistat livrarea către Germania printr-o conductă care trecea prin Polonia. Așadar, Rusia nu mai livrează gaze naturale în Polonia și Bulgaria şi s-ar putea ca în viitor să urmeze şi alte țări. Acest lucru ar duce automat la adâncirea crizei economice mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *