Prima pagină » Actualitate » Rusia nu şi-a retras trupele de la granița cu Ucraina, susține SUA
Rusia nu şi-a retras trupele de la granița cu Ucraina, susține SUA

Rusia nu şi-a retras trupele de la granița cu Ucraina, susține SUA

17 feb. 2022, 08:06,
în Actualitate

Afirmația Rusiei că retrag trupe de la granița cu Ucraina este „falsă”, potrivit unui înalt oficial al SUA, care a adăugat că 7.000 de militari în plus au sosit în ultimele zile. Oficialul a mai spus că Rusia ar putea lansa un pretext „fals” pentru a invada Ucraina „în orice moment”.

Moscova spune că îndepărtează trupele de la granița cu Ucraina după finalizarea exercițiilor militare. Dar oficialii occidentali spun că nu au văzut nicio dovadă care să susțină afirmația.

Rusia nu îşi retrage trupele de la granița cu Ucraina

Așadar, oficialii SUA consideră că Rusia nu și-a retras trupele de la granița cu Ucraina. Oficialii consideră că Moscova ar putea ataca în orice moment.

„Rusia trebuie să facă pași reali către de-escaladare”, au convenit miercuri președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, într-un apel telefonic, potrivit cancelariei germane.

Rusia – care a negat în repetate rânduri planul de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței – numește îngrijorarea occidentală cu privire la o invazie „isterie”.  Miercuri, Ministerul Apărării a publicat un videoclip care arată că tancurile părăsesc Crimeea, pe care Rusia a anexat-o din Ucraina în 2014. Clipul a venit la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru BBCnu observă o retragere a trupelor din regiune. Președintele a vorbit în timp ce Ucraina a marcat miercuri o așa-zisa zi a unității, cu steaguri naționale albastre și galbene ridicate în toată țara.

Președintele Zelensky a declarat sărbătoarea patriotică ca răspuns la rapoartele serviciilor de informații americane conform cărora Rusia ar putea ataca Ucraina în aceeași zi. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, de asemenea, că nu există semne că forțele ruse ar fi detensionat, afirmând miercuri că amenințarea din partea Rusiei a devenit o „nouă normalitate”.

Joe Biden a îndemnat la diplomație într-un discurs recent

Joe Biden a susținut un discurs chiar cu câteva ore înainte că presupusa invazie să se întâmple. Președintele SUA s-a arătat îngrijorat de situația curentă din Ucraina. Acesta a afirmat faptul că a vorbit cu Vladimir Putin despre căi diplomatice pentru a detensiona situația existentă în estul Europei:

Astăzi (n.red. ieri) vreau să vorbesc despre situația curentă, despre pașii pe care i-am luat, măsurile care au fost pregătite și care este miza pentru SUA și pentru întreaga lume. De săptămâni întregi, administrația SUA împreună cu aliații s-au angajat în măsuri diplomatice.

În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin ca să clarific că suntem gata să urmăm căi diplomatice pentru a ajunge la un consens între SUA, Rusia și statele Uniunii Europene cu privire la chestiuni privind securitatea atât pentru Rusia cât și pentru noi. (…) explica Joe Biden în discursul transmis de la Casa Albă.

În esență, odată ce Rusia a anunțat că va retrage o parte de trupe de la granița cu Ucraina, mai mulți oficiali printre care și din Marea Britanie au susținut că nu este prea târziu pentru a apela la o cale diplomatică pentru a rezolva problema. Oricum, Vladimir Putin a avut întâlniri cu principalii actori europeni printre care cu președintele Franței dar și cu cancelarul Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *