Rusia nu mai furnizează gaze naturale către Germania după ce Moscova a cerut plata livrărilor în ruble. Țările europene au refuzat cerințele Federației Ruse, iar acest lucru ar putea duce la o criză enormă.
Germania este una dintre cele mai dependente țări din UE de gazele naturale importate din Rusia. Asta în condiţiile în care Joe Biden a anunțat că va livra gaze naturale din SUA.
Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Germania
Germania nu mai are, momentan, acces la gazele naturale din Rusia după ce Moscova a luat o decizie extrem de sensibilă. Potrivit Reuters, prin conductă Yamal-Europe nu mai există niciun flux de gaze naturale. În acest fel, Rusia duce războiul economic la un nou nivel, iar acest lucru ar putea duce la un colaps a industriei din Germania, puternic dependentă de fluxul de gaze naturale. Conducta menţionată mai sus aprovizionează Germania dar şi Polonia.
Nu este singura conductă care importă gaze naturale în Europa. Totuşi, rapoartele existente arată faptul că celelalte conducte nu au fost afectate de deciziiile lui Vladimir Putin. Situaţia s-ar putea schimba la 180 de grade dacă și celelalte state din Europa vor refuza să achite gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Moscova.
Este bine de menţionat faptul că Rusia acţionează în acest mod din cauza sancţiunilor din ultima perioadă. Rusia este pur şi simplu izolată internațional de majoritatea țărilor după ce Vladimir Putin a decis să pornească războiul din Ucraina. În acest context, rubla a ajuns la un minim istoric, iar oficialii de la Kremlin încearcă, prin impunerea plăţilor în moneda națională, să întărească cursul de schimb. Oricum, strategia Uniunii Europene legată de gazele naturale din Rusia s-ar putea schimba în totalitate. În aceste momente se lucrează la un plan prin care Europa să nu mai fie dependentă de livrările din Federație. Istoric vorbind, în momentul unor tensiuni europene, Rusia a folosit ”arma” sistării livrării de gaze naturale.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/media-164861405298614300-1.jpg)
Conducta prin care Rusia exportă gaze naturale în Germania traversează și Polonia
Rusia este membru al OPEC
În schimb, la nivel internaţional, Rusia este una dintre cele mai puternice exportatoare de gaze naturale şi petrol. Rusia este şi membru OPEC, alianță a ţărilor exportatoare de combustibil. În acest context, o viitoare limitare totală a exportului ar duce la crearea unui dezichilibru.
Cu toate că SUA a lansat în repetate rânduri apeluri la țările producătoare de petrol şi gaze naturale să-și mărească producția, de pe piață nu se vede un semnal cum că lucrurile s-ar întâmpla în acest fel. Oricum, mai multe țări din OPEC+ par să aibă o atitudine mai degrabă neutră în ceea ce privește relația cu Rusia. De exemplu, Emiratele Unite Arabe au declarat, prin vocea unui ofical, că Moscova nu va fi exclusă din alianța care însumează peste 40% din exportul mondial de gaze și petrol.
În schimb, sunt minim două țări care profită de contextul internațional. Vă aducem aminte faptul că India a decis să cumpere cantități mari de petrol la un preț extrem de convenabil. Și China are parte de o înţelegere destul de bună. În perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, odată cu vizita lui Vladimir Putin, s-a semnat un acord de livrare de gaze naturale pentru o perioadă de 30 de ani.
Așadar, vom vedea dacă faptul că Rusia nu mai livrează gaze naturale în Germania va crea un dezastru economic pentru țară, implicit pentru Europa.