Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia, negocieri în secret cu Teheran după ce a epuizat aproape toate dronele kamikaze

Rusia, negocieri în secret cu Teheran după ce a epuizat aproape toate dronele kamikaze

23 nov. 2022, 12:23, 1 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Potrivit ministerului britanic al Apărării, Federaţia Rusă caută soluţii să îşi aprovizioneze stocul de drone. În acest sens, Rusia a purtat negocieri cu Iranul și ar fi încheiat un acord secret cu Teheran pentru a începe fabricarea dronelor pe teritoriul rusesc, ca să le folosească, ulterior, în războiul din Ucraina. Anterior, la Teheran a avut loc un scandal de proporții după ce Iranul a recunoscut că a livrat drone Rusiei.

Din septembrie, Rusia a început să folosească drone iraniene, numite „drone kamikaze”, în războiul din Ucraina, vizând infrastructura energetică a ţării.

Rusia, negocieri în secret cu Teheran după ce a epuizat toate dronele kamikaze

Rusia şi Iran se mişca repede pentru a transfera schiţele şi componentele – cheie necesare pentru începerea producţiei de drone în câteva luni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, experţii din Iran şi Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzaţiile privind utilizarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană.

„Ucraina a informat Iranul că urmările complicităţii la agresiunea rusă nu se pot compara cu potenţialele beneficii ale cooperării în cazul Rusiei”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU declarase anterior pentru CNN că a solicitat o „reuniune comună a experţilor” pentru a analiza acuzaţiile.

„În urma presupuselor afirmaţii privind utilizarea dronelor iraniene în conflictul din Ucraina, Iranul a solicitat o reuniune comună a experţilor cu autorităţile ucrainene pentru a analiza aceste acuzaţii. Până în prezent, au fost făcuţi paşi importanţi în dialogul de colaborare între experţii iranieni şi ucraineni în domeniul apărării şi în continuare se vor clarifica orice neînţelegeri în această privinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Scandal de proporţii la Teheran în legătură cu dronele kamikaze

Vă aducem aminte că un mare scandal a izbucnit la Teheran cu privire la dronele pe care Iranul a renoscut că le-a livrat Rusiei şi pe care Moscova le foloseşte acum contra Ucrainei. Un cleric conservator a cerut ca dronele să nu mai fie livrate către Rusia, în timp ce un ambasador a subliniat că Ministerul de Externe iranian nu a fost la curect cu astfel de achiziţii.

Un cleric a adus critici cu privire la poziţia guvernului în contextul în care Iranul a furnizat drone Moscovei. După explozia de la podul Kerci, Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei, în special, asupra Kievului, distrugând infrastructura civilă. O mare parte dintre aceste atacuri au fost lansate cu drone-kamikaze, ceea ce Rusia nu recunoaşte.

„De ce nu aţi anunţat Rusia, după începerea războiului din Ucraina, că nu are dreptul să folosească dronele iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu aţi condamnat în mod deschis Rusia pentru declanşarea războiului şi de ce nu aţi depus un efort şi mai mare pentru a media între cele două părţi, pentru a pune capăt acestui război malefic?”, a declarat politicianul Hossein Amir-Abdollahian, adresându-se ministrului iranian de externe.

Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane. Autorităţile iraniene au negat că ar fi trimis drone de tip Shahed Rusiei, însă Uniunea Europeană a susţinut acuzele Ucrainei şi a anunţat că are dovezi care confirmă acest fapt. În acest sens, Marea Britanie a sancţionat Iranul, mai exact trei iranieni şi a îngheţat activele unei companii responsabile cu furnizarea de drone Rusiei, Shahed Aviation Industries.

După ce a folosit aproape toate dronele kamikaze, Rusia poartă negocieri cu Teheran pentru a spori producția de drone, pe care le va folosi, ulterior, în războiul cu Ucraina.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *