Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia neagă că a desfășurat echipamente militare și explozibili la centrala nucleară Zaporojie
Rusia neagă că a desfășurat echipamente militare și explozibili la centrala nucleară Zaporojie

Rusia neagă că a desfășurat echipamente militare și explozibili la centrala nucleară Zaporojie

04 mai 2023, 22:41,
în Razboi în Ucraina

Rusia a respins afirmațiile conform cărora ar fi desfășurat echipamente militare și explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

Miercuri, Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a acuzat Rusia că a plasat arme, explozibili și echipamente militare într-una dintre unitățile centralei electrice. Inspectoratul a declarat că a primit informația în timpul întâlnirii săptămânale cu reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cu o zi mai devreme.

„În cazul unei situații de urgență la CNE Zaporojie cu o posibilă eliberare de substanțe radioactive în mediu, consecințele vor fi resimțite nu numai de Ucraina, ci vor avea și un caracter transfrontalier”, a spus inspectoratul.

Vladimir Rogov: „Nu folosim centrala nucleară ca instalație militară”

Acesta a cerut comunității internaționale „un răspuns consolidat și decisiv la acțiunile țării agresoare”.

Vladimir Rogov, un membru al administrației civile-militare numite de Rusia din Zaporojie, a numit afirmațiile „o minciună”.

„Nu folosim centrala nucleară ca instalație militară – acest lucru a fost deja dovedit de toată lumea și confirmat de mai multe ori”, a declarat Rogov pentru agenția de presă de stat rusă TASS.

Forțele ruse continuă să controleze centrala nucleară Zaporojie, dar centrala este încă exploatată fizic de personalul ucrainean. Centrala a fost frecvent deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei din cauza bombardamentelor intense din zonă, stârnind temeri de un accident nuclear.

Moscova a transferat sisteme de rachete S-300 în regiunea Zaporojie

Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.

S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiționate pentru a ataca ținte din Ucraina.

Atacurile cu sisteme S-300 au vizat de obicei în mod repetat zone populate din orașul Zaporojie, a declarat Andriușcenko, îndemnând locuitorii să nu ignore alertele aeriene.

Două rachete rusești au lovit o reședință privată din Zaporojie pe 9 aprilie, a anunțat primarul interimar Anatolii Kurtiev, pe Telegram.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`