Prima pagină » International » Rusia declară război Europei. Toate exporturile  de gaze și alte mărfuri vor fi plătite în ruble

Rusia declară război Europei. Toate exporturile  de gaze și alte mărfuri vor fi plătite în ruble

31 mart. 2022, 11:10,
BZI.ro, în International

Rusia declară război Europei. Kremlinul a comunicat că toate exporturile de energie și mărfuri ale Rusiei ar putea fi cotate în ruble. Această măsura vine în încercarea de a înăspri decizia președintelui Vladimir Putin de a face Occidentul să simtă durerea sancțiunilor pe care i le-a impus pentru invazia Ucrainei.

Având în vedere situaţia cu care se confruntă acum economia Rusiei, fiind cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, preşedintele rus Putin a ripostat pe 23 martie la adresa Occidentului, ordonând ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble.

Rusia declară război Europei, muncitor al Gazprom

Viaceslav Volodin, preşedintele parlamentul rus a sugerat miercuri, 30 martie, ca aproape toate exporturile de energie şi mărfuri ale Rusiei ar putea fi taxate în ruble

Rusia declară război Europei, cerând ca toate exporturile să fie plătite în ruble

Rusia declară război Europei, comunicând că toate exporturile de energie şi mărfuri ale sale să fie achitate în ruble. O astfel de măsură a forțat Germania, cea mai mare economie europeană, să declare miercuri, 30 martie, un „avertisment timpuriu” cum că s-ar putea îndrepta spre o situație de urgență în materie de aprovizionare, având în vedere că anul trecut, Germania a importat 55% din gazul său din Rusia.

În contextul în care toţi se întreabă ce răspuns ar putea pregăti Rusia privind sancţiunile impuse de Occident, Viaceslav Volodin, preşedintele parlamentul rus a sugerat miercuri, 30 martie, ca aproape toate exporturile de energie şi mărfuri ale Rusiei ar putea fi taxate în ruble.

Fiind întrebat despre intenţiile presedinteleui parlamentului Volodin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat: „Aceasta este o idee la care ar trebui să se lucreze cu siguranță. Este foarte posibil să fie elaborată”.

Purtătorul de cuvânt Peskov a declarat că rolul dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial a fost deja afectat și că o mișcare de stabilire a prețului celor mai mari exporturi ale Rusiei în ruble ar fi „în interesul nostru și al partenerilor noștri”.

Rusia declară război Europei, Gazprom, muncitor rus, robinete gaz

Luând în considerare faptul că Europa importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia și plătește în mare parte în euro, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a negocia contractele

Viaceslav Volodin: „Dacă vreți gaz, găsiți ruble”

Luând în considerare faptul că Europa importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia și plătește în mare parte în euro, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a negocia contractele.

Într-o postare de pe reţelele de socializare, preşedintele parlamentului Volodin a declarat: „Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect – acolo unde este benefic pentru țara noastră – să lărgim lista de produse de export la care se practică prețul în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.”.

În fiecare an, Rusia exportă în Europa gaze naturale în valoare de câteva sute de miliarde de dolari. Euro reprezintă 58% din exporturile Gazprom, 39% în dolari americani și aproximativ 3% în lire sterline, potrivit companiei.

Purtătorul rus de cuvânt Peskov a anunţat că Rusia va da timp cumpărătorilor să treacă la ruble.Totodată, modul exact în care ar putea fi efectuate plățile a rămas neclar încă de miercuri, 30 martie.Astfel, se poate observa încercarea Rusiei de a susţine rubla, dar mai ales intenţia de a reduce dominaţia dolarului pe termen lung în stabilirea preţurilor la energie şi mărfuri la nivel mondial.

Rusia declară război Europei, iar pentru a reuși acest lucru, Rusia va avea nevoie de ajutor din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii.

Rusia declară război Europei, cinducata gaz, muncitor rus

Dmitri Peskov, a precizat: „Aceasta este o idee la care ar trebui să se lucreze cu siguranță. Este foarte posibil să fie elaborată”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *