Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia dă vina pe sabotaj pentru noile explozii din Crimeea

Rusia dă vina pe sabotaj pentru noile explozii din Crimeea

16 aug. 2022, 14:34,
în Razboi în Ucraina

Oficialii din Rusia acuză un sabotaj in ceea ce privește exploziile din Crimeea. Oficialii ruși au spus că un incendiu a declanșat exploziile în zona Dzhankoi – iar ulterior au dat vina pe un sabotaj.

Declarațiile sunt date la o săptămână după un aparent atac ucrainean asupra unei baze militare ruse din Crimeea ocupată, iar un magazin de arme din alt depozit a fost lovit de o serie de explozii.

Rusia dă vina pe sabotaj pentru exploziile din Crimeea

Un șir de explozii au distrus săptămâna trecută avioane de război rusești la o bază de la Marea Neagră de pe coasta Crimeei. Rusia a dat vina pe un sabotaj pentru exploziile din Crimeea. Ucraina nu a recunoscut niciodată în mod public acel atac – dar consilierul biroului prezidențial Mykhailo Podolyak a descris ultimul incident drept „demilitarizare în acțiune”, indicând că exploziile nu au fost întâmplătoare.

Un lider tătar din Crimeea, Refat Chubarov, a numit exploziile o „lovitură” care se auzea „de departe peste stepă”. Ministerul rus al apărării a declarat că incendiul a izbucnit într-un loc de depozitare temporară a muniției din apropierea satului Maiske (sau Mayskoye în rusă) în jurul orei 06:15 ora Moscovei (03:15 GMT) și că cauza este investigată.

Ministerul apărării de la Moscova a declarat că nu au existat victime in stare gravă, dar șeful regional numit de Rusia, Serghei Aksyonov, a vizitat locul și a spus că 2.000 de persoane au fost mutate dintr-un sat din apropiere și două persoane au fost rănite.

„Un bărbat are o rană de schij, iar unul a fost zdrobit de un zid. Din fericire, viețile lor nu sunt în pericol”, a spus el.

Crimeea a fost ocupată de Rusia incă din 2014

Crimeea a fost capturată din Ucraina și apoi anexată de Rusia la începutul lui 2014, iar când forțele ruse au declanșat o nouă invazie în februarie, și-au folosit bazele din peninsulă pentru a captura zone mari din sudul Ucrainei. Ocupația rusă s-a extins în special în două regiuni sudice, Herson și Zaporizhzhia, iar Ucraina a promis că va lansa o contraofensivă pentru a recuceri zonele aflate sub controlul Rusiei.

După ce baza aeriană rusă de la Saky a fost lovită marțea trecută, imaginile din satelit au scos la iveală pagube semnificative, cu cel puțin opt avioane de război distruse. Deși Rusia a spus că incidentul a fost accidental. Ultimele explozii la un depozit de muniții amintesc de o serie de atacuri recente din spatele liniilor rusești în estul Ucrainei. Traficul feroviar din Crimeea anexată Rusiei a fost întrerupt în urma exploziilor la o bază militară, relatează agenția de presă rusă RIA.  Agenția raportează că șapte trenuri de pasageri au fost întârziate, iar traficul feroviar pe o parte a liniei din nordul Crimeei a fost suspendat.  Șeful Crimeei, instalat de ruși, Serghei Aksyonov, spune că acea cale ferată, care a fost avariată de exploziile din districtul Dzhankoy, a fost deja reparată.

„În dimineața zilei de 16 august, în urma unui act de sabotaj, un depozit militar a fost avariat în vecinătatea zonei rezidențiale Dzhankoy”, a declarat Ministerul Apărării, citat de agenția de știri Interfax.

Așadar, nu se cunosc lucruri exacte despre Crimeea și despre faptul că Rusia a fost lovită de rachetele ucrainiene. Ambele tabere susțin lucruri diferite, iar informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *