Prima pagină » Razboi în Ucraina » Rusia continuă atacurile aeriene în Ucraina. Zelenski nu va renunţa la teritoriile din estul țării

Rusia continuă atacurile aeriene în Ucraina. Zelenski nu va renunţa la teritoriile din estul țării

18 apr. 2022, 10:47, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Suntem deja în ziua a 54-a de război, iar Rusia continuă atacurile aeriene în Ucraina, lovind cu înverșunare mai ales Mariupolul, după expirarea ultimatumului dat luptătorilor ucraineni. Totodată, președintele Zelenski susține că rușii pregătesc o ofensivă de proporții în estul țării, pentru cucerirea Donbasului.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că e sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul. După aproape două luni de la declanșarea războiului în Ucraina, lucrurile nu par deloc să se așeze. Din contră, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul, potrivit agenției ruse TASS.

Rusia continuă atacurile aeriene în Ucraina

„Putem”, a fost răspunsul oferit de Peskov la întrebarea dacă Rusia, spre deosebire de URSS, poate supravieţui confruntării cu Occidentul. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, în condiţiile moderne, o singură ţară nu va putea să-şi menţină dominaţia. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi partenerii lor au impus sancţiuni drastice Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei.

În tot acest timp, Ucraina e din nou ținta unor bombardamente feroce, iar rușii vizează civili, fără ca măcar să mai pretindă altceva. Orașul Harkov a fost puternic bombardat, dar rușii au atacat și o uzină militară aflată la periferia Kievului. Anterior, armata rusă anunțase că va ținti din nou zone din nordul țării, din cauza atacului ucrainean asupra navei amiral a Moscovei. Un om a murit și mai mulți au fost răniți.

Lovituri au avut loc și în vestul Ucrainei, în zona orașului Liov. Potrivit celui mai recent bilanț al Organizației Națiunilor Unite, peste 2.000 de civili au murit de când a început războiul din Ucraina, iar 162 dintre ei sunt copii. Alte peste 2.600 de persoane au fost rănite. ONU precizează, însă, că numărul victimelor este, cu siguranță, mult mai mare.

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică dimineață. În replică, Volodimir Zelenski a transmis că dacă soldații ucraineni din Mariupol sunt „eliminați”, negocierile cu Rusia se opresc.

Zelenski nu renunță la estul țării

Rusia se pregăteşte de o ofensivă uriaşă în estul Ucrainei, în timp ce atacurile cu rachete continuă să lovească ţinte din toată ţara, inclusiv din regiunea capitalei Kiev. Ministrul de externe al Ucrainei a anunţat că oraşul Mariupol a fost „ras de pe faţa pământului”. Volodimir Zelenski a declarat la CNN că Ucraina nu va renunţa la teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu armata rusă în Donbas.

Preşedintele ucrainean crede că ceea ce se va întâmpla cu Donbasul va influenţa cursul întregului război. Zelenski se teme că, odată cucerit Donbasul, Rusia va încerca din nou să cucerească Kievul. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, cu privire la o ofensivă iminentă a forţelor ruseşti în partea de est a ţării.

„Trupele ruseşti se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat. Ei vor să termine şi să distrugă literalmente Donbasul. La fel cum trupele ruseşti distrug Mariupol, ei vor să nimicească şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată”, a declarat Zelenski.

Noi atacuri aeriene la Mariupol

Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după expirarea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul. Trupele ruse şi-au concentrat atacurile asupra oraşului-port şi a oţelăriei Azovstal, ambele scene ale unor bătălii crâncene de zile întregi.

Rusia ameninţase anterior cu anihilarea trupele baricadate în oţelărie, dacă acestea nu se predau. Ucrainenii au ignorat un ultimatum rusesc de a depune armele şi de a se preda până duminică la prânz. Moscova stabilise ca termen limită pentru predare ora 10:00 GMT.

Comentarii
  • Doamne pana cand mai dureaza nenorocirea asta, cand se vor opri rusii criminali din genocid si distrugeri? Nici de Pasti si in Saptaman Mare nu se mai opreste razboiul. Pana cand atata varsare de sange si noi toate tarile suntem nenorocite de saraciea razboiului lui Putin. MOARTE CRIMINALILOR RUSI! Cand il impusca pe Putin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *