Prima pagină » Actualitate » Rusia condamnă relocarea trupelor americane în România
Rusia condamnă relocarea trupelor americane în România

Rusia condamnă relocarea trupelor americane în România

03 feb. 2022, 08:10,
în Actualitate

Rusia a condamnat decizia SUA de a trimite trupe suplimentare în Europa, inclusiv în România, pentru a-și sprijini aliații NATO, pe fondul temerilor continue privind o invazie rusă a Ucrainei. În România vor ajunge 1000 de soldați americani care au fost relocați din Germania.

Moscova a spus că a fost un pas „distructiv” care a sporit tensiunea și a redus posibilitățile unei soluții politice. Vă aducem aminte faptul că Rusia și-a mutat armamentul nuclear la granița cu Ucraina și chiar a pus în mișcare trenurile militare.

 

Rusia condamnă relocarea trupelor americane în România

Pentagonul a spus că 2.000 de militari americani vor fi trimiși din Carolina de Nord în Polonia și Germania, iar alți 1.000 deja aflați în Germania vor fi relocați în România. Rusia are aproximativ 100.000 de militari în apropierea Ucrainei. Neagă planul de a invada. Tensiunile apar la opt ani după ce Rusia a anexat sudul peninsulei Crimeea a Ucrainei și a susținut o rebeliune sângeroasă în regiunea Donbas de est.

Moscova acuză guvernul ucrainean că nu a implementat acordul de la Minsk – un acord internațional pentru restabilirea păcii în est, unde rebelii susținuți de ruși controlează zone de teritoriu și cel puțin 14.000 de oameni au fost uciși din 2014.

Răspunzând la decizia președintelui american Joe Biden de a desfășura trupe suplimentare în Europa săptămâna aceasta, ministrul adjunct rus de externe Alexander Grushko a spus că este un pas „distructiv” și „nejustificat”. Pentagonul a declarat anterior că trupele americane desfășurate nu vor lupta în Ucraina – ci vor asigura apărarea aliaților Washingtonului.

Desfășurarea lor se adaugă celor 8.500 de militari pe care Pentagonul i-a pus în alertă luna trecută pentru a fi gata să fie dislocați în Europa dacă este necesar.

„Este important să trimitem un semnal puternic domnului Putin și, sincer, lumii că NATO contează pentru Statele Unite și pentru aliații noștri”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Eforturile diplomatice de a evita un război în Europa sunt în impas

Între timp, eforturile diplomatice intense au continuat să încerce să găsească o soluție politică la criză, pe fondul temerilor că aceasta ar putea exploda într-un război la scară largă în Europa. Președintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri telefonic despre Ucraina cu premierul britanic Boris Johnson.

Johnson i-a spus lui Putin că „toate democrațiile europene au dreptul de a aspira la aderarea la NATO”, se arată într-un comunicat de la Downing Street. Rusia se opune aderării Ucrainei la alianța de securitate. Putin a atras atenția asupra reticenței NATO de a răspunde în mod corespunzător preocupărilor justificate ale Rusiei”, a spus Kremlinul într-un comunicat (în rusă) .

Președintele rus a acuzat anterior SUA că încearcă să-și atragă țara într-un război în Ucraina. El a spus că scopul Americii este să folosească o confruntare ca pretext pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei. Separat, președintele Biden și omologul său francez Emmanuel Macron „și-au afirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Într-un apel telefonic, ei au analizat „coordonarea continuă atât în ​​ceea ce privește diplomația, cât și pregătirile pentru a impune costuri economice rapide și severe Rusiei în cazul în care aceasta va invada în continuare Ucraina”, se arată în comunicat.

 

Așadar, relocarea trupelor americane în România nu este pe placul Rusiei care pare că face pași repezi către o invazie a Ucrainei. Vă aducem aminte faptul că Rusia și-a evacuat deja Ambasada de la Kiev și și-a pus în mișcare trenurile militare dinspre Siberia. O altă măsură luată de Rusia a fost mutarea rachetelor nucleare lângă granița cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *