Prima pagină » International » Rusia condamna declarațiile venite dinspre Japonia în contextul amenințărilor nucleare
Rusia condamna declarațiile venite dinspre Japonia în contextul amenințărilor nucleare

Rusia condamna declarațiile venite dinspre Japonia în contextul amenințărilor nucleare

22 sept. 2022, 14:20,
în International

Sunt tensiuni între Rusia și Japonia, prima criticând declarațiile nipone în contextul amenințărilor nucleare. Oficialii ruși s-au arătat surprinși despre faptul că sunt acuzați că ar încuraja folosirea armelor nucleare.

Vladimir Putin a explicat, într-un discurs rostit miercuri faptul că Rusia ar putea recurge la absolut orice metodă pentru a apăra granițele țării, inclusiv la folosirea armamentului nuclear. Liderul de la Kremlin a subliniat faptul că nu este un bluf.

Rusia condamnă declarațiile din Japonia în contextul amenințărilor nucleare

Oficialii din Rusia au arătat că declarațiile din Japonia sunt nepotrivite și că țara nu intenționează să recurgă la amenințări nucleare. Aceștia au arătat că părţile japoneze au adoptat un discurs antirus în contextul centralei nucleare de la Zaporojie. Declarația a fost făcută de ambasadorul Rusiei la Tokyo

„Am vrea să vă reamintim că poziția de principiu a Rusiei este inadmisibilitatea unui război nuclear. Tocmai ţara noastră a fost cea care a inițiat adoptarea, la 3 ianuarie, a unei declarații comune a liderilor celor cinci state deţinătoare de arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și împiedicarea unei curse a înarmărilor, în care se afirmă că într-un război nuclear nu pot exista învingători de aceea nu trebuie dezlănțuit niciodată. În același timp, este surprinzător faptul că autoritățile și jurnaliștii japonezi par să uite cine și unde a fost primul care a folosit focoase atomice într-un conflict armat și care dintre puterile mondiale are experiență în utilizarea tuturor tipurilor de arme de distrugere în masă. În plus, Statele Unite ale Americii sunt singurul stat care desfășoară arme nucleare în afara teritoriului său național” – a subliniat diplomatul rus.

Ambasadorul a explicat că ciudățenia declarațiilor vine din faptul că Japonia se bazează, în chestiunea de politica de securitate, de umbrelă nucleară oferită de SUA. Ambasadorul explică faptul că declarațiile sunt ciudate mai ales că centrala nucleară din Zaporojie este bombardată de forțele militare din Ucraina. Declarațiile făcute de partea rusă sunt ca un răspuns la alocuțiunea pe care secretarul general al cabinetului de miniștri japonez a declarat că este îngrijorat de posibilitatea utilizării armei nucleare în Ucraina.

Ce s-a întâmplat la centrala Zaporojie

La centrala nucleară din Zaporojie au existat bombardamente serioase. Ambele forțe beligerante s-au acuzat că lansează rachete către cea mai mare centrală nucleară din Europa. Totuși, rușii au explicat faptul că ei au ocupat centrala nucleară și că nu și-ar ataca proprii oameni. Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat într-un mesaj pe Telegram ca locuitorii din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona.

„Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie….evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, este mesajul Irinei Vereșciuk.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a anunţat că statul nu este mulţumit pe deplin de vizită făcută de tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA). În acest context, se cere un audit de inginerie nucleară.

Așadar, există tensiuni între Rusia care condamnă declarațiile făcute de Japonia în contextul amenințărilor nucleare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *