Guvernul de la Sofia a anunțat marți, 28 iunie, expulzarea a 70 de diplomați ruși, invocând faptul că acești ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia în cauză a amplificat tensiunile existente între Rusia și Bulgaria, țări care obișnuiau să aibă relații tradiționale bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov a susținut ferm Ucraina, în urma agresiunii ruse.
Premierul bulgar Kiril Petkov – rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură – a cerut joi Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.
Potrivit MAE rus, decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe”.
Petkov a fost demis săptămâna trecută prin moțiune de cenzură
Kiril Petkov a fost demis în urmă cu o săptămână prin moțiune de cenzură, iar președintele Rumen Radev ar urma să îi încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor. Dar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.
În acest timp, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cere ca până vineri la prânz Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.
Kiril Petkov a cerut joi Rusiei să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia
Eleonora Mitrofanova nu a făcut nicio declaraţie publică despre această notă diplomatică, dar a calificat expulzarea diplomaţilor ruşi drept un „pas ostil fără precedent”.
În ce-l priveşte, premierul Kiril Petkov a cerut joi Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia „în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare” dintre cele două ţări. El a subliniat că, chiar şi după plecarea celor 70 de diplomaţi ruşi, ambasada rusă la Sofia va rămâne cu un număr suficient de diplomaţi, de 43, faţă de cei 12 diplomaţi ai ambasadei bulgare la Moscova.
Hambasadorii orci ar trebui expulzati din toate tarile care sustin Ucraina