Prima pagină » International » Rusia, avertisment la adresa NATO în legătură cu sosirea avionelor F-16 în Ucraina
Rusia, avertisment la adresa NATO în legătură cu sosirea avionelor F-16 în Ucraina

Rusia, avertisment la adresa NATO în legătură cu sosirea avionelor F-16 în Ucraina

08 mai 2024, 18:20, 5 ,
în International

Rusia a avertizat luni împotriva sosirii așteptate a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele de război americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme cu arme nucleare, scrie businessinsider.com.

„Indiferent de ce modificare a aeronavelor va fi furnizată, le vom trata ca fiind capabile de arme nucleare și vom considera acest pas al Statelor Unite și al NATO drept o provocare intenționată”, a declarat ministerul rus de externe într-o declarație, potrivit agenției de presă de stat Sputnik.

Ministerul a declarat că NATO împinge războiul din Ucraina mai aproape de „punctul în care va atinge „masa critică” și va exploda”.

Se așteaptă ca Ucraina să primească în curând primele F-16 promise de la membrii NATO. Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda au promis câteva zeci de F-16 pentru Kiev, iar piloții ucraineni s-au antrenat pentru a folosi avioanele.

Avioanele F-16, o declarație de amenințare pentru Rusia

Între timp, Rusia a declarat de luni de zile că livrarea F-16 va fi o provocare din partea NATO, deoarece acestea pot fi echipate pentru a transporta arme nucleare.

„Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci nu au nicio valoare ca strategi și planificatori militari”, a declarat în iunie ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Dar nu este clar cum ar putea F-16 singure să facă o diferență semnificativă în cazul unui atac nuclear împotriva Rusiei, deoarece unele avioane de război sovietice folosite de Ucraina, cum ar fi Su-24 și MiG-29, pot fi deja modificate pentru a transporta arme nucleare.

Capacitatea Su-24 în acest sens a fost citată chiar de aliatul rus Belarus, care a declarat în august 2022 că armata sa și-a modificat Su-24 pentru a transporta bombe nucleare tactice. Minskul a declarat că este pregătit să desfășoare aceste arme ca răspuns la amenințările occidentale.

În timp ce avioanele sovietice precum Su-24 nu sunt concepute pentru a transporta o încărcătură nucleară furnizată de Occident, Kievul și aliații săi din NATO au putut anterior să modifice avioanele de război pentru arme occidentale.Su-24 al Ucrainei poate lansa acum racheta britanică Storm Shadow, deși nu este imediat clar dacă acest succes poate fi repetat cu arme nucleare.

În orice caz, Ucraina nu deține nicio armă nucleară în arsenalul său, după ce a renunțat la ele în 1994, când și-a obținut independența. Ea se supune Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

Rusia, la rândul său, a amenințat în mod regulat că va folosi arme nucleare tactice dacă va considera că anumite linii roșii au fost depășite de Occident, deși a fost acuzată că a spus acest lucru ca o cacealma.

F-16 este aclamat ca fiind un upgrade semnificativ pentru vechea flotă de epocă sovietică a Kievului, cu o rază de acțiune mai mare, capacități de armament mai bune și alte îmbunătățiri, inclusiv în privința manevrabilității. De asemenea, acestea sunt mai bine aliniate cu o mare parte din echipamentele americane pe care Ucraina le-a primit, cum ar fi rachetele antiradiații de mare viteză, destinate țintelor terestre.

Impactul incert al avioanelor F-16 în războiul din Ucraina

Cu toate acestea, într-un război în care nici Kievul, nici Moscova nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, observatorii nu sunt siguri cât de semnificativ va schimba F-16 peisajul conflictului.

Rusia a desfășurat sisteme avansate de apărare aeriană, cum ar fi S-400, dintre care unele sunt mai sofisticate și mai eficiente decât amenințările cu care s-au confruntat F-16 în zonele de război anterioare, a relatat Jake Epstein de la Business Insider.

„Există un miliard de moduri de a detecta aceste F-16″, a declarat pentru Epstein Brynn Tannehill, analist în domeniul apărării și fost aviator al US Navy.

Comentarii
  • Disperare, numele tau e Putin! Rusii realizeaza ca se apropie funia de par si nu le mai ramane decat gargara ieftina, buna doar pentru naivii spalati pe creier de propaganda rusa.

  • Acum inteleg de ce rusii se poarta atat de retrograd: ei sunt blocati la 1800. Noi avem preocupari ceva mai moderne decat Napoleon: primul razboi mondial, al 2-lea ai cel rece. In memoria est europenilor Stalin este o amintire la fel de nefasta ca si Hitler. App: nu cumva Stalin a omorat mai multi rusi decat Hitler?

  • Se pisa rusii pe F-16 voastre care scârțâie in aer… Impactul va fi ca cel al tancurilor si vechiturilor occidentale. Mult bla bla bla pe la TV si in presa in timp ce smecherii fac bani pe spatele acestui conflict. Europa oferă vechiturile Ucrainei, ca apoi sa cumpere noile avioane F-35 de la americani in valoare de milioane/miliarde de euro. Gen COVID, cumpăram de milioane de euro vaccinuri care expira prin depozite. Tarile europene deja au comandat anul trecut avioane F-35

  • Rusia are tot dreptul sa loveasca tarile care livreaza f16 ucrainei. Vor sa le vanda ca ca au cumparat f35..Celelalte tari nato nu au nicio vina si nu se vor implica in al 3 – lea razboi mondial. Implicarea nato nu se face cat ai bate din palme, tarile nato trebuir sa se puna deacord si asta dureaza multe luni , in plus 99,9 %din tarile nato nu intra in al 3 – lea razboi mondial. Ucraina se bucura de aceste f16 dar abia acum incepe cea mai mare nenorocire a Ucrainei, va fi total abandonata si va lupta singura cu focul, abia acum va incepe razboiul adevarat.

  • Amenintarile cu nucleare fac parte din teatrul ieftin rusesc. Autocratii nu sunt nebuni doar se pricep sa para asa. Stiu si ei foarte bine ca degeaba au nuclearele alea. Le are si Occidentul, practic se poate distruge planeta foarte usor cu ele. Credeti ca Putin si toti coruptii bogati din Rusia vor sa traiasca toata viata intr-un buncar? Fie el si de lux…. Retorica cu nucleara continua pentru ca are priza la occidentul hipercivilizat care a uitat ca nu se negociaza cu teroristii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024