Autoritățile ucrainiene anunță că Rusia a mobilizat la frontieră grupe tactice suplimentare dotate cu rachete Iskander. După spusele acestora, Moscova este aproape de finalizarea mobilizării de trupe militare care pot fi folosite într-un eventual război, confirmând astfel temerile Occidentului că poporul rus ar putea demara invazia în orice moment.
Ucraina estimează că 36 de lansatoare pentru rachetele Iskander ar fi amplasate, de la mijlocul acestei luni, în apropierea teritoriului său. Serviciul ucrainean de informații menționează că rachetele Iskander pot atinge ținte aflate la distanțe de 500 până la 700 de kilometri.
Mobilizare de forțe ruse la granița cu Ucraina
Potrivit serviciului de informații din Ministerul ucrainean de la Kiev, Rusia a poziționat peste 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.
„Forțele de infanterie ale Federației Ruse pe direcția Ucraina numără peste 106.000 de militari. Împreună cu marina și aviația militară, acumularea forțelor ruse depășește 126.000 de soldați”, se arată într-un document oficial
Analiza ministerului ucrainean caracterizează situația drept „dificilă” și susține că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.
Acțiunile Rusiei vizează, de asemenea, „să limiteze capacitățile SUA de a asigura securitatea pe continentul european”.
Rusia ar urma să folosească rachete Iskander
Autoritățile de la Kiev prevăd că, într-o intervenție militară rusă, este posibil să fie utilizate rachete cu rază medie care vor distruge obiective ucrainene vitale. Oficialii de la Kiev au mai menționat că Moscova a mobilizat la frontieră grupe tactice suplimentare dotate cu rachete Iskander.
Din spusele surselor, 36 de lansatoare pentru acest tip de rachete ar fi amplasate, de la mijlocul acestei luni, în apropierea teritoriului ucrainean. Conform serviciului ucrainean de informații, rachetele Iskander pot atinge ținte aflate la distanțe de 500 până la 700 de kilometri, fiind capabile să atace Kievul de pe actualele amplasamente, se mai spune în evaluarea serviciului ucrainean de informații.
Acțiunile Rusiei confirmă pregătirile pentru război
Serviciul de informații ucrainean susține că Moscova a poziționat în vestul țării, „în regim permanent”, trupe aduse din regiunile centrale și estice.
La finalul lunii decembrie și pe parcursul lunii curente, rușii au transportat la granița cu Ucraina rezerve de muniție, spitale de campanie și servicii de securitate. În opinia Kievului, aceste acțiuni confirmă pregătirile pentru un viitor război.
De asemenea, noua analiză arată că Rusia susține peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și dispune de aproximativ 3.000 de militari în teritoriul separatist. Până în prezent, Moscova a negat că ar avea forțe militare poziționate în zona de est a Ucrainei.
Belarus, considerată o amenințare
La nord, Ucraina se învecinează cu Belarus, unde guvernul președintelui Aleksandr Lukașenko beneficiază de sprijinul declarat al Kremlinului.
Serviciile de informații militare de la Kiev sunt de părere că teritoriul belarus „trebuie considerat un teatru de operațiuni complet, pe care Rusia îl poate folosi pentru a-și extinde agresiunea împotriva Ucrainei”.
Marți, 18 ianuarie 2022, departamentul de Stat al SUA a subliniat faptul că prezența sporită a trupelor ruse în Belarus a crescut capacitatea militară a Moscovei de-a lungul frontierei ucrainene și a sporit temerile privind o eventuală invazie.
„Este o creștere a capacității de atac a Rusiei. Oportunitate crescută, mai mute coridoare, un risc mai mare”, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. Acesta a scos în evidență faptul că trupele ruse au fost deplasate în Belarus „fără avertismente corespunzătoare”.
America estimează că Rusia ar putea ataca Ucraina „oricând” între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie. Recent, Moscova și-a evacuat oficialii de la Kiev, fapt care confirmă suspiciunile cu privire la un eventual conflict armat.
În cazul în care Rusia va ataca Ucraina, NATO va mobiliza forțe armate pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că România nu este în pericol dacă va izbucni un război între cele două țări vecine.